Најновије

НОВА СТРАТЕГИЈА! Ево шта је "паметни карантин" и која држава га уводи!

Чешка планира да уведе "паметни карантин", односно систем брзог праћења и изоловања особа које су биле у контакту са зараженима како би постепено ублажила рестриктивне мере које су тренутно на снази, преноси Ројтерс.

Коронавирус (Фото: Pixabay)

У последњих пет дана просечан број новозаражених особа у овој земљи је 224 по дану, што је мање него претходних пет дана иако је већи број људи тестиран. Чешка има 5.335 регистрованих случајева заразе корона вирусом и 104 смртна случаја од последица инфекције.

Смањење стопе броја новозаражених отвара простор за примену система праћења контаката по угледу на Јужну Кореју, где војни тимови за тестирање и кол центри користе мобилне телефоне и банковне платне картице како би пратили особе које су биле у контакту са зараженима и смештили их у карантин.

Роман Примула, главни епидемиолог ческог кризног штаба, изјавио је да подаци указују на то је епидемија у земљи под контролом и да је раст новозаражених мањи од очекиваног, као и да ће мере усмерене на читаву популацију бити полако замењене мерама које таргетирају појединце под ризиком.

Циљ овог плана јесте да се идентификују особе које су под највећим ризиком од заразе, односно оне особе које су биле у блиском контакту са оболелима или које су највише времена провеле са њима, а онда и да се што је брже могуће сместе у карантин како би се спречило ширење заразе, у року од три дана највише.

Примула истиче да није нужно да ове особе буду одмах тестиране, већ да је најважније да буду смештене у кућни карантин и да ће бити тестиране касније. Он напомиње да би тестирање одмах првог дана могло да покаже лажно негативне резултате.

Нова стратегија требало би постепено да почне да се уводи у току следеће недеље.

Да ли вирус слаби сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА