Најновије

ТРАМП НАПАО СЗО, А НИЈЕ ЈЕДИНИ КОЈИ ТАКО МИСЛИ: Које све грешке се стављају на терет организацији, због којих је свет у хаосу

Доналд Трамп је осуо тираду против Светске трговинске организације (СЗО), оптуживши је да је преспоро огласила аларм о корона вирусу. Он, међутим, није једини који тако мисли. Многи се слажу да је највише светско здравствено тело направило бројне погрешне кораке у овој пандемији.

Доналд Трамп (Фото: flickr. com)

Владини званичници, здравствени стручњаци и аналитичари последњих недеља су изразили забринутост како је организација реаговала на епидемију, пише "Њујорк тајмс".

У Јапану је Таро Асо, потпредседник владе и министар финансија, недавно приметио да су неки људи почели да говоре о СЗО као о „кинеској здравственој организацији“, због онога што је описао као блиске везе са Пекингом.

Тајвански званичници кажу да је СЗО игнорисао њихова рана упозорења о корона вирусу, јер Кина одбија да Тајван постане члан те организације.

Критичари кажу да СЗО превише верује кинеској влади која је у почетку покушала да прикрије избијање у Вухану. Други су кривили организацију и њеног вођу, др Тедроса Адханома Гебрејесуса, због тога што су оклевали да прогласе ванредну ситуацији и пандемију.

"Пренос са човека на човека није доказан"

- Када су се у децембру у Вухану први пут појавили случајеви мистериозне заразне упале плућа, кинески здравствени званичници утишали су узбуњивче и умањили опасност од епидемије. Чак и средином јануара, док се вирус проширио изван кинеских граница, кинески званичници описали су га као нешто што може да се спречи и контролише и рекли да нема доказа да би могао да се преноси са људима у широком обиму.

СЗО је подржао тврдње владе рекавши, на пример, средином јануара, да пренос човека на човека није доказан.

Критичари кажу да је понашање организације према Пекингу погоршало ширење болести. Групи међународних стручњака није било дозвољено да посети Вухан до средине фебруара.

Могли су да буду упорнији, посебно у почетним фазама кризе када је било заташкавања, а није било акција - рекао је Јанжонг Хуанг, стручњак за глобално здравље, специјализован за Кину на Универзитету Сетон Хол.

Он је напоменуо је да је током епидемије САРС-а 2002. и 2003. године, у којој је умрло више од 700 људи широм света, СЗО притискао кинеску владу да буде транспарентнија, јавно критикујући је због покушаја прикривања епидемије. У једном тренутку, током епидемије САРС-а, службеници у болницама у Пекингу приморали су пацијенте са САРС-ом у амбулантна возила и возикали их около како би избегли да их посети делегација стручњака СЗО.

Зашто нису раније прогласили ванредну ситуацију?

И када се корона вирус проширио на десетак држава, а у Кини делови провинције Хубеј смештени у карантин, СЗО је оклевала да прогласи глобалну ванредну ситуацију.

Званичници СЗО су у то време рекли да је одбор који је расправљао о епидемији био подељен око питања да ли да је назове хитним случајем, али закључио је да је прерано. Један званичник је додао да су процењивали утицај који таква декларација може да има на народ Кине.

Након што су Сједињене Државе најавиле забрану за улазак већине страних држављана који су недавно посетили Кину, СЗО је, чини се, опет показао наклоњеност према кинеским званичницима, рекавши да су ограничења путовања непотребна.

СЗО је назвало ширење корона вируса пандемијом 11. марта. Неки стручњаци тврде да је одлагање институције у давању оваквих декларација одузело другим земљама драгоцено време за припрему болница за прилив пацијената.

Организација је бранила своје акције рекавши у среду да је "упозорила државе чланице на значајне ризике и последице Ковид-19 и пружио им стални проток информација" откад су кинески званичници први пут пријавили избијање 31. децембра.

Расте кинески утицај у СЗО

Кинески лидер Си Ђинпинг је одлучио да ојача позицију Пекинга у светским организацијама, међу којима је и СЗО, јер сматра да светски поредак којим доминирају САД представља претњу расту његове државе као суперсиле.

Кина доприноси само малом делу буџета СЗО од шест милијарди долара, док су Сједињене Државе један од њених главних донатора. Али последњих година Пекинг је радио на друге начине да шири свој утицај на организацију.

Влада је лобирала у СЗО да промовише традиционалну кинеску медицину, коју Си жели да искористи као извор националног поноса и као алат "меке моћи" у земљама у развоју, упркос скептицизму западних научника у њену ефикасност.

Прошле године СЗО је понудио потврду традиционалне кинеске медицине, укључивши је у утицајни медицински зборник. Овај потез су оштро критиковали активисти за права животиња, који су тврдили да то може да допринесе порасту илегалне трговине дивљим животињама чији се делови користе у кинеским лековима.

Стручњаци очекују да ће кинески утицај расти и даље и да ће се ширити на различите начине.

"Престаните да политизујете пандемију"

У међувремену, након Трампових критика, генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус позвао је политичаре да престану да политизују вирус корона.

Тедрос је на конференцији за новинаре у Женеви позвао на јединство на државном нивоу, престанак коришћења пандемије ради добијања политичких поена, искрену солидарност на глобалном нивоу и искрено вођство САД и Кине.

Према речима Тедроса, све политичке партије би требало да се усредсреде на спасавање свог народа, упозоравајући да вирус побеђује где год постоје разилажења на националном и глобалном нивоу, јавио је Би-Би-Си.

- Забога, изгубили смо 80.000 људи у свету. Шта то радимо? Нема потребе да се Ковид-19 користи за добијање политичких поена - поручио је он.

"Прилично добар одговор"

Глобални стручњаци за здравство дали су СЗО добре оцене за своју транспарентност и брзину којом је реаговао на корона вирус, на челу са генералним директором. Генерално се сматра много бољим одговором од "спорости" и грешкама током епидемије еболе у ​​западној Африци 2014. године, три године пре него што је Тедрос преузео власт.

- Био сам дугогодишњи критичар и описао сам њихов приступ еболи као катастрофалан. Али мислим да је њихов укупни учинак на овом избијању био, не савршен, али прилично добар - рекао је Ашиш Јха, професор јавног здравства са Харварда.

- Били су врло транспарентни онолико колико су знали податке. Имали су свакодневне позиве, били су врло јасни у тежини ове болести и како глобална заједница мора да реагује.

Где Вучић сутра путује упркос томе што мора у изолацију, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА