Најновије

ВЕСТИ КОЈЕ СМО СВИ ЧЕКАЛИ! Кривуља је заравњена, уз стриктне мере извесно је да се ближи крај епидемије (ВИДЕО)

Бројеви у вези са коронавирусом потврђују да поштовање мера дистанцирања дају резултате а то чува капацитете болница, рекао је доктор Горан Стевановић на конференцији за новинаре. Ми јесмо добро у целој овој ситуацији и надаље морамо да будемо врло стриктни у мерама које смо испланирали, каже Предраг Кон. Размишљамо као струка да ли су потребне још оштије мере, ако се сложимо то треба урадити што пре, истакао је Кон. Сада морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере, поручила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Према најновијим подацима, у последња 24 часа регистрован је 201 нови случај коронавируса. Борбу је у протекла 24 сата изгубио један пацијент - укупно 66. 

Хоспитализован је 1.891 пацијент, а на респиратору их је укупно 127.

До 15 часова у Србији тестирано је укупно 12.347 особа која су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

На Инфективној клиници у Београду је смештено 39 особа са потврђеним коронавирусом, а девет је на вештачкој вентилацији, од чега је осам особа на инвазивној вентилацији и једна на неинвазивној, рекао је директор клинике Горан Стевановић.

"Стање ових који су на вентилацији је изузетно озбиљно, за неке можемо да кажемо да су критично", рекао је Стевановић.

Каже да је поред 39 особа још око 60 особа хоспитализовано због јасних знакова у клиничкој слици, али за које се у току дана очекује потврда.

Стевановић каже да пацијенти добијају треапију у складу са тежином клинчке слике и потребе за лецењем и да се лекари у томе ослањају на искуство Свестске здравствене организације и других земаља.

"Поседујемо све медикаменте и имамо све потребне услове", рекао је Стевановић. 

"Морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере" 

Дарија Кисић Тепавчевић из "Батута" каже да је прави тренутак да максимално сконцетришемо снаге и напоре.

"Надамо се да ће ове мере врло брзо да покажу ефекте", рекла је заменица директора Батута".

Бројеви у вези са стањем вируса у корона у Србији су стабилни, чак и у благом паду, али то не сме да нас завара, јер управо сада морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере, поручила је Кисић Тепавчевић.

"Ако наставимо да поштујемо мере, извесно је да се ускоро ближи крај ове епидемије", рекла је Кисић Тепавчевић. 

У српским срединама на КиМ код 38 особа је потврђен коронавирус, рекла је она, истакавши да се у српским срединама ради интензивни надзор.

Каже да 38 особа заражених вирусом имају благе облике испољавања и да се сада ради интензивно истраживање контаката које су имали.

Кон: У целој овој стуацији ми јесмо добро

Епидемиолог Предраг Кон каже да се бележи пети дан да је крива оболевљана од корона вируса заравњена, али да морамо бити врло стриктни у мерама.

"Ми смо добро. У целој овој стуацији ми јесмо добро. Надаље морамо да будемо врло стриктни у свим мерама које смо испланирали", рекао је доктор Кон.

Сматра да би било боље да има и још много мање заражених, али је навео да смо сада већ пети дан у ситуацији да је кривуља заравњена.

"Али, плашимо се да не уђе у осетљиве средине и да нагло дође до ширења епидемије. Пре свега у домовима за старе, јер је то најостељивије место које треба да чувамо као очи у глави. Ту не сме да нам уђе вирус и то морамо како знамо и умемо да спречимо", упозорио је Кон.

"Морамо да чекамо, из дана у дан. Мере су озбиљне, сви смо тога свесни. Видећемо бројке током викедна и после тога ће морати да се одлучује", рекао је Кон.

Епидемиолог Кон рекао је да се полако повећава број тестирања, али указује да је проблем што недостаје лабораторијски кадар који мора бити не само оспособљен за унос података, већ мора бити и медицински образован.

Каже да је проблем и што су неки саопштавали да могу да ураде три пута више тестова него што је то случај. Доктор Стевановић указује да у појединачним случајевима постоји дуже чекање на резултате тестирања.

Стевановић је на констатацију да не стижу резултати у року од 24 сата, као што је обећано, и да пацијенти по тестирању леже заједно док се не зна ко је позитиван и негатива, рекао је да је сада повећан капацитет тестирања и биће мање чекања. 

Ковид болнице све пуније

Говорећи о ковид болницама, Кон је рекао да су те болнице све пуније и да ће бити потребни додатни капацитети. 

Кон је рекао да се нова зграда Клиничког центра Ниш претвара у ковид болницу, а да ће Војна болница у Нишу преузети све хитне случајеве других обољења, односно остале пацијенте.

"Свуда се капацитети пуне, пре свега за тешке и средње тешке случајеве, већ смо на ивици капацитета и то не само у Нишу, него у свим болницама у Србији", каже Кон.

Сматра да ће бити потребни додатни капацитети и у установама за тријажу пацијената, у којима се одвајају оболели и одатле шаљу у проширене болничке капацитете.

Стевановић: Постоје планови за проширење у складу са потребама 

Доктор Стевановић рекао је да за сваки регион, посебно за централне болнице у Нишу, Новом Саду и Београду, постоје планови за проширење у складу са потребама.

Према његовим речима, у Београду су сукцсесивно укључивани нови капацитети а тако ће бити и даље, јер је  циљ да се медицинско особље колико је могуће одмара.

Неопходно је да се колико је год могуће концентришу болесници, односно да се, када се једна болница скоро попуни, активира следећа.

"Иако имамо велики број оболелих, биће сасвим довољно капацитета", истиче Стевановић.

Истакао је да цифре, које не говоре о значајном порасту заражених, показују да поштовање мера дистанцирања даје резултате и нагласио да је важно да грађани наставе да се понашају у складу са мерама јер ће се тако сачувати капацитети у болницама.

На питање да ли препоручљиво отићи на летовање ове године, доктор Кон је рекао је је његово лично мишљење да се буде свој на своме. 

Да ли ће Вучић морати у изолацију сазнајте ОВДЕ!

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА