Најновије

АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА ПРИЗНАЛА ЗАШТО НЕ МОЖЕ ДА СПАВА НОЋУ: Руси имају подморницу која може да улови њихову а да је нико не види

Амерички медији указали су на главни адут руских подморница који ствара велику бригу америчкој морнарици.

Руска подморница (Фото: РИА)

Руска подморница класе „Ајкула“ и даље не дозвољава америчкој морнарици да спава ноћу.

Слична ситуација је описана у америчком издању Нешнл Интерест (The National Interest).

Извор је напоменуо да су совјетске подморнице у почетку биле „велика сила“, али да су имале значајан пропуст: „Биле су супериорније у односу на многе америчке подморнице, али СССР је за то морао да плати високу цену“.

Њихов главни недостатак био је повећани ниво буке, али ситуација се драматично променила када је 1983. почела производња подморнице пројекта 971 „Пике“ (према НАТО кодификацији – „Ајкула“).

Резултат је био прилично запањујућ – нуклеарна подморница, чија се посада, која је бројала 70 чланова, могла успешно сакрити од потенцијалних непријатеља дубоко у мору, око 100 дана.

У исто време, руска подморница дуга 111 метара, захваљујући нуклеарном реактору од 190 мегавата, могла је да достигне брзину од „33 чвора (60 километара на сат) и да ради на дубини од 480 метара, односно на 200 метара дубље од Америчке подморнице класе Лос Анђелес.”

“Најузнемирујући тренутак за америчку морнарицу био је тај да је Ајкула била готово једнако суптилна као и подморнице класе Лос Анђелесу,” рекли су страни стручњаци и додали да је то главни разлог зашто руске “ајкуле” не дозвољавају америчкој морнарици да спава ноћу.

Ова околност навела је Американце да схвате губитак супериорности у ниској акустичности.

У исто време, подморница 971 „Пике“ забринула је Американце да је „намењена пре свега „лову“ на подморнице америчке морнарице.“

Зашто је Хомс у Сирији под опсадом, сазнајте ОВДЕ!

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА