Најновије

ЧЕШКА РУСОФОБИЈА: Градоначелник Прага умислио да Путин хоће да га отрује!

Градоначелник Прага Здењек Хриб добио је полицијску заштиту након извештаја, који Русија негира, да је на мети је руског агента.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Према писању чешког недељника "Респект", који се позвао на полицију и друге одговорне безбедносне службе, руски држављанин који је путовао са дипломатским пасошем стигао је у Праг почетком априла и код себе је имао отров рицин, пренео је бирселски портал Политико.

Хриб је назљутио Москву преименовањем трга у чешкој престоници на коме се налазила руска амбасада по Борису Њемцовом, критичару руског председника Владимира Путина, који је убијен на улици у Москви 2015. године.

Русија је преселила своју амбасаду откако је трг преименован у фебруару.

То није први пут да је градоначелник Прага наљутио Русе, он је претходно наредио уклањање из Скупштине града плоче у знак сећања на руског ратног хероја маршала Ивана Коњева као ослободиоца Прага на крају Другог светског рата.

"Коњев је стигао у Праг након што су се Немци предали Чесима", рекао је Хриб у интервјуу Политку преко Скајпа, објашњавајући своју одлуку.

Руси одбацују оптужбе 

Чешке власти нису дале званична објашњења за увођење полицијске заштите за Хриба и још два градска функционера - Павела Новотног, председника општине Праг-Репорје и отвореног критичара Кремља, и председника општине Праг шест Ондреја Колара, који је наредио уклањање статуа маршала Коњева почетком априла.

Руска амбасада брзо је у саопштењу одбацила наводе изнете у чланку, назвавши их примитивном и провокативном пропагандом.

Амбасада је, такође, писала чешком Министарству спољних послова осудујући неприхватљивост непрекидних непотврђених напада на Русију и њену амбасаду у Прагу.

Хриб схвата извештај озбиљно и наводи да не зна зашто је полиција предузела такве мере, али да они ништа не раде у земљи без разлога.

Полиција у Индији приводи људе у возила са зараженима корона вирусом? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА