Најновије

ХАОС НА КОСМЕТУ! ШИПТАРИ ЗАРАТИЛИ МЕЂУ СОБОМ! Тачи и ДСК оптужени да раде по уставу Србије!

Представник Покрета Самоопредељење и актуелна шефица кабинета министарке правде Бљерима Салаху оптужила је председника привремених приштинских институција Хашима Тачија и ДСК да су одлуку о новом мандатару донели поштујући Устав Србије. Салаху тврди да су се Тачи и ДСК доносећи одлуку о избору мандатара из странке са мање освојене подршке на октобрским изборима и без расписивања нових заправо руководили чланом 130 Устава Србије.

Аљбин Курти и Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Навела је и да је Самоопредељење у својој усавној жалби истакло да су "Тачи и ДСК следили праксу и уставну норму Србије", што је, како је рекла, један од контрааргумената Самоопредељења.

- Пут који следе за формирање нове владе дефинисан је Уставом Србије, а не кососким уставом. Дакле, све друге тврдње једноставно су извађене из контекста са ниским политичким циљевима од неуких људи који се баве површним уставним интерпретацијама - оценила је Салаху.

Самоопредељење је јуче поднело тзв. косовском уставном суду уставну жалбу, коју је потписало 30 посланика те странке, за оцену уставности Тачијеве одлуке да мандат за формирање нове владе повери ДСК, односо Авдулаху Хотију. Овим поводом огласила се и заменица председнице тзв. косовског парламента из Самоопредељења, Арберие Нагавци, са објашњењем зашто је Устав Србије спомеут у уставној жалби тог покрета.

Она каже да уставна жалба указује да се део приштинских власти не делује у складу са тзв. косовским уставом, већ како је то предвиђено Уставом Србије.

- Наша жалба уставном суду правним аргументима указује да се део власти на (тзв.) Косову не понаша у складу са (тзв.) косовским уставнимс удом, већ онако како је предвиђено Уставом Србије, а то је пут којим не треба да се иде - навела је она на свом фејсбук профилу.

Нагавци тврди да су се Тачи и ДСК управо понели у складу са нормама Уставног суда Србије, "заобилазећи притом члан 82 Устава Републике Косово".

Ни 25 година од Бљеска починиоци нису кажњени! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА