Најновије

ЊЕНА СУДБИНА ЗАВИСИ ОД ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Пре четири године, српска православна црква у Њујорку уништена је у пожару! (ВИДЕО)

Саборни храм Светог Саве на Менхетну тешко је оштећен у великом позару на данашњи дан пре тачно четри године, а према речима старешине храма, оца Живојина Јаковљевића, прва фаза радова треабало би да буде готова месец дана након укидања ванредног стања у Њујорку, иначе главног жаришта епидемије коронавируса у САД.

Саборни храм Светог Саве на Менхетну. (Фото: Јутјуб)

Старешина храма наводи да је план да се надлежном Департману за градњу града Њујорка по укидању ванредног стања поднесе захтев за привремену употребну дозволу за богослужења на велике прзнике.

Подсећа да је црква изгорела на Васкрс 2016. године и да је од тада до данас постављена челична кровна конструкција, преко које су инсталиране челична платформа, иверица и асфалтне табле.

- Црква је заштићена од временских непогода. Преостаје да се у будућности преко те кровне структуре постави камени цреп, каквим је црква била оригинално покривена пре позара. Изливена је бетонска плоча и инсталирани су привремени прозори - навео је старешина цркве.

Наводи да је по избијању епидемије коронавируса Департман за градњу 21. марта обуставио све радове на храму и да је, на основу извештаја извођача радова, остало око месец дана до довршетка прве фазе стабилизације.

- У сваком случају, задовољни смо да је црква заштићена и да ћемо моћи у њу да уђемо у скорој будућности - рекао је отац Живојин и додао да су за сада, због епидемије, обустављена сва окупљања у грчкој цркви Светог Елефтерија, где се одржавају богослужења.

Како каже, све службе се и даље редовно одржавају и емитују електронским путем.

- На тај начин, верницима је у време самоизолације омогућено да из домова прате богослужења. Благодарни смо грчкој и руској цркви, које су верницима нашег Саборног храма отвориле врата у време када нам је било најтеже - казао је отац Живојин.

Он је изразио и задовољство што је српска заједница у Њујорку, и поред свих препрека, остала одлучна у намери да доврши овај велелпни храм.

- Жеља нам је да храм настави да буде оно што је увек био, место окупљања, молитве и утехе, не само верницима овог града, већ нашег народа уопште - рекао је отац Живојин Подсетио је да је Саборни храм на Менхетну купљен 1943. године од Англиканске цркве за 30.000 долара. Будући да је тада то била велика сума, дуг је исплаћиван у ратама.

- Црква је драгоцено наслеђе које су нам наши преци оставили и стога је наш задатак да га очувамо и одржимо - казао је старешина Цркве.

Црква на Менхтену сазидана је пре скоро 170 година, а изгорела је у стравичном пожару на Васкрс 1. маја 2016. године.

Вирус ће се вратити! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА