Најновије

МЕСИЋ: Блајбург је измишљотина, Католичка црква се још није ослободила НДХ-зије

Некадашњи хрватски председник и последњи председник Председништва СФР Југославије, Стјепан Месић поводом најаве да ће се 16. маја у Сарајеву одржати миса посвећена 75. годишњици Блајбурга каже да је изненађен да се таква миса одржава, јер је, како каже, Блајбург измишљотина.

Стјепан Месић (Фото: Јутјуб)

"У Блајбургу нема никаквих жртава. Блајбург је једна измишљотина, у Блајбургу је капитулирала квислиншта војска, а 10-15 дана пре Блајбурга капитулирао је Трећи рајх...“, казао је Месић за портал Радиосарајево.

Додао је да се Католичкој цркви неке важне чињенице коначно морају рећи, те питати коме се то одржава помен?

„Нека објаве фотографије, ко је убијен тамо...“, додао је Месић и рекао да су сви цивили пуштени да се врате својим домовима.

Према његовим речима, појединци из Цркве не могу прежалити јер је капитулирала Независна држава Хрватска (НДХ).

„Због тога што се Католичка црква још није ослободила НДХ-зије. Јер тих бораца за изгубљену ствар има још доста, али највише у Католичкој цркви. Њима треба ко зна колико још времена да схвате да је НДХ била злочиначка организација, са крвавим рукама, са великим злочинима и да се, на њихову жалост, она више никада не може вратити. Према томе, колико год они жалили за НДХ, она се никада неће вратити“, рекао је Месић за портал Радиосарајево.

Он сматра и да је често реактивирање приче о Блајбургу кривица пре свега, актуелних хрватских власти које на тој „носталгији за једним злочиначким режимом скупљају поене за изборе“.

„Међутим, тиме се компромитују у целом свету, јер је управо у Другом светском рату победио антифашизам. Не само у Европи, већ и у целом свету, па и у Хрватској. Они то једноставно не разумеју, они живе у једном изгубљеном свету. Али у томе предњачи Католичка црква“, истакао је Месић.

Он указује да сав модеран свет зна да је победом савезника у Другом светском рату тај злочиначки режим, фашизам, нацифашизам дефинитивно сишао са политичке сцене. "Он је непоновљив, као што су непоновљиви ти мега-злочини који су се догодили у време Другог светског рата", каже Месић.

Према његовим речима, фашизам је такав систем који је ишао на уништење целих народа.

"Жидове је требало уништити да би им се узело богаство. Роми су требали бити уништени - да не сметају. А Словени, или робови, су требали остати да раде за надљуде, а то су Германи. То и ови наши носталгичари за НДХ-ом не разумију. Да је победио Трећи рајх, они би били робови. Они жале за својим ропством! Они, једноставно, ништа не разумеју", закључио је Месић.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је Острог под блокадом.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА