Најновије

ОГЛАСИО СЕ И ЛАЈЧАК: Размена територија није на дневном реду! ЕУ мора да сарађује са Американцима због Косова!

У дијалогу Београда и Приштине Европска унија мора ићи "руку под руку" са Сједињеним Америчким Државама, изјавио је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Мирослав Лајчак (Фото: Јутјуб)

Лајчак је рекао да размена територија није на дневном реду.

"Видели смо врло снажну негативну реакцију на замену територија у другим земљама региона, као и у земљама ЕУ. То ме доводи до закључка да то није на дневном реду нити би требало да буде на дневном реду", нагласио је Лајчак.

Он је указао да је потребан договор који смирује ситуацију и оценио да су реакције на идеју размене територија показале "врло јасно" да би то донело "управо супротно".

Лајчак није желео да коментарише гласине о "тајном договору" о размени територија између председника Србије Александра Вучића и председника привремених приштинских институција Хашима Тачија.

"Не радим на основу гласина", рекао је Лајчак и додао да у сваком случају није видео такав план.

Он је такође одбио да коментарише да су САД, преко специјалног изасланика Ричарда Гренела, биле умешане у пад кабинета Албина Куртија, што је и сам Курти недавно тврдио.

"Сједињене Државе су увек биле најважнији међународни партнер ЕУ на Косову", рекао је Лајчак.

Он улогу ЕУ и његову личну улогу у дијалогу Београда и Приштине види пре свега у улози посредника. Лајчак не сматра да је препрека то што долази из земље која није признала једнострано проглашену независност Косова, чак то види као "прилику" и додаје да не представља Словачку, него целу ЕУ.

Специјални представник ЕУ сматра да Унија што пре да донесе одлуку о либерализацији виза за Косово, али није желео да одговори на питање које су то земље чија подршка тренутно недостаје за такву одлуку. Он је рекао да се тренутно преговара о том питању и да је "апсолутно оптимистичан" да ће договор ускоро бити постигнут.

На питање какав би резултат желео на крају свог мандата, Лајчак је одговорио да је неке ствари какше рећи, него постићи.

"Циљ је имати правно обавезујући споразум две стране који разјашњава сва отворена питања, да је у складу са међународним правом и да је прихваћен и признат од обе стране, у региону, али и у свим државама чланицама ЕУ. Нема разлога да се процес одлаже, али на крају је квалитет важнији од брзог договора", рекао је Лајчак.

Када је реч о улози других глобалних играча на Западном Балкану, он је изразио уверење да "нико не може понудити оно што нуди ЕУ - да читав регион буде део Европе".

Лајчак је указао да је криза изазвана корона вирусом показала да ЕУ мора да буде "бржа и видљивија" на Западном Балкану.

Он је признао је да ЕУ није увек била најбржи играч, имајући у виду и спорост у пружању помоћи у епидемији корона вируса. Међутим, према Лајчаковој оцени, Брисел је најпоузданији и стабилан партнер.

Прочитајте ОВДЕ колико месечно зарађује посланица СНС Сандра Божић.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА