Најновије

ТАДИЋЕВА "ЛИСТА ЗА БОЈКОТ": Који су мотиви ове идеје, како је дочекана, да ли ће заживети и зашто вероватно неће

Један састанак, много бојкоташких лидера за истим столом и једна идеја. Као "јабука раздора" бачена међу писутне, она је постала много више од спора, постала је могућност око које ће се опозоционе главешине ујединити. Реч је о идеји Бориса Тадића да се формира листа "Бојкот". Да ли је она то коначно уједињење или пак, дефинитивни разлаз опозиције?

Борис Тадић (Фото: Јутјуб)

Није, истина,први пут да се оваква идеја чује у јавности. Многи су је већ помињали, разматрали и одбацивали. Ипак, када дође на једном састанку и из уста бившег председника и лидера Социјалдемократске странке, чини се, она постаје опипљивија. Како ју је Тадић описао?

- Ја сам предложио компромисно решење - да опозиција уједињена изађе на изборе на листи која би се звала "Листа за бојкот". Странке би јасно ставиле до знања да неће учествовати у раду парламента, али и да су против Вучићеве власти - рекао је, између осталог, Тадић. То би, како је рекао, био продужетак политике бојкота.

Потреба за овим компромисним решењем дошла је у тренутку када су се поново ускомешале страсти на политичкој бојкоташкој сцени. Криза изазвана пандемијом корона вируса унела је црв сумње међу њих па се Покрет слоодних грађана који је био за бојкот предомислио и излази на изборе. Са друге стране, неки су остали чврсти у својој одлуци да изборе 21. јуна ипак прескоче као политички кандидати.

Компромис да би се сачували бирачи

- Чини ми се да је ова идеја покушај да се не одустане од идеје бојкота, али да се она прилагоди. Криза је променила све, а ово је изашло као компромис да се очувају бирачи које има бојкоташки део опозиције. Са премишљањем у опозиционом блоку извршни директор Цесида Бојан Клачар.

Ипак, према његовим речима ова одлука са собом носи и добре и лоше ствари. Кренимо од оних лоших.

Лоше стране Тадићевог предлога

- Опозиција се налази у комплексној позицији. Суштински, гледајући практичне последице, идеја је врло тешко остварива. Ако листа "Бојкот" буде формирана опозиција сада треба да позива своје бираче да изађу на гласање, да на концу уђу у институције, у парламент, а да се не боре за интересе грађана касније, јер у раду парламента неће учествовати - каже Клачар.

Он појашњава другу лошу особину такве листе, а то је да се ради о великом броју странака, те да је питање ко гарантује да нека од њих неће након оствареног доброг изборног резулатата ипак ипак ући у Скупштину.

- Сетимо се да је 2016. године Тадић изашао на изборе у коалицији са Чедомиром Јовановићем и Ненадом Чанком, па су након тога се растурили и неки посланици су отишли у друге посланичке групе - објашњава Клачар.

Позитивна тензија за изградњу стратегије

Ипак, Тадићева идеја има и своје добре стране, а оне су, према оцени нашег саговорника управо у компромису.

- Ово је добро решење да се изађе из ситуације у којој се сада налазе, јер није ни против ни за бојкот . На тој позитивној тензији која би се изградила могла би да се прави стратегија за изборе 2022. године - истиче Клачар.

Било како било, политичке странке које су присуствовале поменутом састанку умногоме у око симболично назване "јабуке раздора" већ у данима потом исказали своје симпатије односно несимпатије према новопостављеној идеји. Они којима се допала првима били су, сада већ бивши бојкоташи - Покрет слободних грађана.

Странке подељене око идеје

- С обзиром на то да Српску напредну странку много више погађа бојкот парламента него бојкот избора, јер након бојкота избора престаје бојкот парламента то решење које је дао Борис Тадић је сасвим у реду. На тај начин чистимо Скупштину од "лажне" опозиције, задржавамо легитимитет да наставимо разговоре са међународном заједницом и да увек будемо спремни да улетимо и пружимо отпор и у самој Скупштини - рекао је лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић што је и став целе странке на ову тему.

На поменутом састанку неке од странака попут покрета "Двери" и "Не давимо Београд" рекле су да ће преиспитати своју одлуку о бојкоту,а неке су у њој остале чврсте, па им се идеја о заједничкој листи није допала.

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке је, поводом предлога председника Социјалдемократске странке Бориса Тадића да опозиција изађе на изборе на „листи за бојкот“, рекао да "није примењив метод и вук сит и овце на броју".

- Опозиција може да покаже јединство и доследност ако чврсто остане при одлуци да сви бојкотују систем који разара будућност Србије и наше деце, а све друге комбинаторике су технички неизводљиве и неодговорне. Опозиција мора да схвати да се поверење грађана тешко стиче и да је потребно да покаже како је спремна и на жртву - навео је Алексић.

Са њим је сагласан и Зоран Лутовац, председник демократске странке, а одскора уједињени у посланичким клубовима управо са СДС-ом Бориса Тадића.

- Не доводећи у питање Тадићеву добру намеру да се нађе компромис између ПСГ, који се предомислио и жели да изађе на изборе и свих осталих у опозицији који нису исказали ту намеру, сматрам да је излазак на изборе, ма како се звала листа под којом се излази, за грађане, ипак, само излазак на изборе - рекао је Лутовац за Данас.

Он напомиње и да у Србији има преко 8.000 бирачких места и да се зато поставља питање ко би у овим условима сносио одговорност за преко 20.000 чланова ДС који би били намерно изложени здравственој опасности на бирачким местима и за бираче који би за ДС гласали.

- И када је први пут пласирана негде у октобру прошле године ова идеја је била тешко објашњива, а сада је готово необјашњива, с обзиром да осим аутократије и затворених медија, имамо и забрану окупљања и опасност по здравље грађана због пандемије -коментарише Лутовац.

Па ипак, будући да су избори за 50-ак дана, одлуке бојкоташког (или еx бојкоташког) дела опозиције морају ускоро бити донесене, а "јабука раздора" или "јабука уједињења" искоро мора бити испробана, на овај или онај начин.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је паника у Приштини.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА