Најновије

Слободни људи

Мјере НКТ у Црној Гори по наредби стручних лица полако попуштају. Отварају се и локали, ресторани, радње за услужне дјелатности, почео је по регијама и међуградски превоз. Људи се враћају послу и обавезама и све изгледа на први поглед нормално након вируса короне.

Афилохије (Фото: Правда)

Пише: Велимир Ераковић

Али оно што боде очи и што је наредба из врха власти је да до даљњег остаје забрана јавног окупљања. То је директно уперено против Српске православне цркве у Црној Гори, Митрополије црногорско-приморске и вјерника који желе да мирним шетњама искажу незадовољство због усвајања закона о слободи вјероисповјести. Протеклих дана су пљуштале кривичне пријаве против свакога ко је присуствовао неком скупу везаном за цркву, чак и против свештеника који су вршили опијело на сахранама. Иако су поштовали дистанцу све им је било џаба, подигнута је кривична пријава против њих. Хапшен је Митрополит Амфилохије камоли ко други. Онда је дошао дан Светог Василија Острошког када су слободни људи у Црној Гори ипак успјели да присуствују литургији и целивају свете мошти. Ноћ уочи тог дана, Беране и Андријевица су направили литије колонама аутомобила и најавили велики празник. Полиција тај дан није бранила да се присуствује литургији, али је ранијим кривичним пријавама и хапшењима покушала да испрепада и утјера страх у кости вјерницима. Привођени су због шетње и независни посланици као и они који су их пратили. Свако је добио кривичну пријаву. На све то позив амбасадору Србије у Црној Гори на саслушање је шлаг на торту терора коју спроводи власт, а амбасадор се само противио појављивању усташе Томсона на јавном сервису кога плаћају сви грађани. Створила се уз помоћ режимских медија атмосфера да само свештеници и верници носе  опасност од могућег преношења вируса. 

Али толики притисак је створио ове слободне људе који су у невјероватно великом броју присуствовали литији у Никшићу, у славу Светог оца Василија Острошког чудотворца. На изненађење НКТ и полиције, појавило се хиљаде вјерника који ће тек шетати, без обзира на забране и казне и борити се за пад овога сулудог закона. Свака слобода носи ризик и вјерни народ то добро зна. Исто као што зна да без слободе нема спасења. Када буду почели ресторани и кафићи да раде, када корзои буду пуни нико овим слободним људима и свештенству неће моћи да забрани нове литије и мирне шетње. Страх ће опет нестати,као и прије пандемије и вјерника ће бити све више и више. 

У земљи гдје хапсе због изговорене ријечи против власти, земљи кривичних пријава против свакога ко не мисли као они грануће сунце слободе. Јер је слобода потребна Црној Гори и само тежња ка њој је и могла створити слободне људе. Слобода се не може спуштити до човјека, већ се  човјек мора уздигнути до ње. То је благослов који треба заслужити а потом уживати у њему. Ови што су на правом путу правде и истине то добро знају и кренули су по тај благослов. Иако ово  често може да буде фраза, јер је тиранија увјек истина,и сурова стварност важно је да су се појавили они који су свега овога свјесни и који желе и могу промијенити Црну Гору на боље.

Ухапшени владика Јоаникије и свештеници, одређено им задржавање до 72 сата. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА