Најновије

ВРЕЛО ИЗНАД ХМЕЈМИМА, АВИОН ИЗБЕГАВА РАКЕТЕ: Израел покушао да осујети планове Русије и Сирије!

По други пут у две недеље, авион који је летео из Ирана у Сирију доносећи помоћ слетео је у руску ваздушну базу Хмеијмим на југозападу Латакије.

Хмејмим (Фото: mil.ru)

Према извештају из Латакије, сиријски теретни авион путовао је из иранске престонице до ваздухопловне базе Хмеијмим, где су се касније истоварили без страха да ће израелски ратни авион бомбардовати њихове положаје.

Извор из Дамаска, главног града Сирије, рекао је за Ал-Масдар Њуз да је разлог слетања у ваздухопловну базу Хмеијмим избегавање ваздушних напада, који су претходно циљали на Међународни аеродром Дамаск.

Израел није крио тајну да надгледа сваки корак Ирана у Сирији, јер су више пута нападали снаге Исламске Републике и њихове паравојне савезнике широм левантинске нације, а неки су напади чак били усмерени на суседни Ирак.

За Сирију су ове испоруке невероватно важне, посебно када су у питању војне залихе и хуманитарна помоћ. Није јасно какав ће бити план Израела уколико се ови летови наставе, јер су у прошлости имали проблема са Русијом током својих ваздушних удара у близини ваздухопловне базе Хмеијмим. 17. септембра 2018. године, израелски Ф-16 користио је руски извиђачки авион како би избегао сиријску противваздушну ракету; то је резултирало срушавањем руског авиона и смрћу неколико војног особља.

Као одговор на овај инцидент, руско Министарство одбране је 1. октобра 2018. године испоручило Сирији свој систем противваздушне одбране С-300.

Док се Израел противио испоруци система С-300 Сирији, руско Министарство одбране је рекло да се то даје сиријским оружаним снагама да спрече будуће инциденте попут оног 17. септембра 2018. године.

Најновију анализу борбених могућности ловаца Су-57 и Ф-35 прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА