Најновије

ЧУВЕНИ ПРОФЕСОР КАРАПАНЏА ПИТА: Како председник Србије декретом може да исплати 100 евра који нису његови?

“Како председник декретом може да исплати 100 евра који нису његови”, упитао је професор Раша Карапанџа, Тања Јакоби сматра да је та мера бесмислена, али позива грађане да узму новац, док новинарка Биљана Степановић наводи да би власт вероватно желела да се што мање грађана пријави за тај поклон, који ће враћати уз камату.

Новчанице од 100, 50, 20 и 10 евра (Фото: Pixabay)

Уредница Нове економије Биљана Степановић истакла је да не може да коментарише изјаве званичника да би пандемија короне и заустављање економије могло још и да нам погодује, јер је и пре затварања земље Србија била на зачељу привредног раста.

Она је истакла да би могла да похвали једино меру исплате минималца од 30.000 динара за три месеца, јер је то једино нето давање државе.

Када се каже програм од 5,1 милијарди евра, тај новац се неће дати, већ је у њега урачунато одлагање пореза и доприноса и гаранције банкама за кредите, све је ту сабрано, објаснила је Степановић, уз напомену да то "спашава мале".

Велика предузећа то одбијају, јер им везују руке, обавезују их да не отпуштају запослене или да не смеју исплатити дивиденде, указала је она и навела да су поједине гране привреде, попут угоститељства и транспорта, очекивале велику помоћ, која је изостала.

Једина ствар са којом бих се сложила са Александром Вучићем је да ћемо знати како је привреда прошла по основу плаћања ПДВ. Моја фирма има 11 година и сада први пут нећу платити ПДВ јер нисам имала прихода, рекла је Степановић.

Степановић је упозорила да је исплата тромесечног минималца начин да мали ухвате ваздух, "пресаберу се шта могу да ураде", а да ће заиста незгодна ситуација бити од јесени.

Говорећи о кредитима Фонда за развој за привреду, Степановић је истакла да су они повољни, али није сигурна да ће бити на располагању свима, "већ само нашима", док ће банке за кредите, упркос гаранцији државе, процењивати ко може да га врати.

Степановић је истакла да се прва побунила против мере од 100 евра, јер она није економска, већ искључиво политичка и пред изборе.

То је смишљено генијално, јер ћемо добити наш властити новац од власти која ће се задужити на међународном тржишту и вратићемо га са каматом, а владајућа странка очекује да ћемо због тога гласати за њу, објаснила је она.

Степановић је оценила и да је врста неправде што се тих 100 евра даје и пензионерима, јер они нису економски били угрожени током пандемије и пензије су им стизале, док су неки људи остали без посла.

Шеф Катедре за финансије на ЕБС Универзитету у Визбадену Раша Карапанџа рекао је да не би лицитирао о процени пада или раста БДП, напомињући да су невероватне процене о било каквом расту у првом кварталу, када је у половини марта индустрија произвела "тачно нулу".

Политичари су у истој реченици почели да комбинују кондиционал и футур, оценио је Карапанџа, који сматра да је за привреду у овом тренутку најважније држање епидемије под контролом.

Ми нисмо централизована економија да председник декретом било коме диже плату. Декретом може да исплати 100 евра који нису његови, додао је он и оценио да је погрешна одлука државе да не тражи новац Међународног монетарног фонда.

Карапанџа је објаснио да је ММФ одредио фонд намењен помоћи услед пандемије који нема никакве везе са стенд бај аранжаманима, како тврде у Србији.

Оно што је важно је да кредити од ММФ морају бити наменски и да се троше на транспарентан начин, а кад се задужујете на међународном тржишту не говорите за шта га трошите, важно је да вратите. Једини циљ задуживања је да се нетранспарентно троши новац, оценио је Карашанџа.

Аналитичарка Центра за истраживање јавних политика Тања Јакоби оценила је да је подела 100 евра сваком пунолетном грађанину бесмислена, али позива све људе да узму тај новац, јер ће га боље потрошити од власти.

Неверовање у државу је такво да ће грађани узети новац и дати га ономе коме верују да је то потребан, казала је Јакоби.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ана Брнабић поручила челницима Фридом хауса.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА