Најновије

НАЈСКУПЉИ ПРОЈЕКАТ НАОРУЖАЊА У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА ЈЕ ПРОПАО: Амерички Ф-35 пете генерације одлази у прошлост?! Руси помрсили конце!

Правовремена производња кључних компоненти за вишенаменске борбене авионе пете генерације Локхид Мартин Ф-35 Лајтнинг 2 стављена је ван снаге захваљујући одлуци америчких законодаваца да из програма избаци Турску, свог вишег развојног партнера, известила је Брекинг Дифенс (Breaking Defense), позивајући се на извештај Владине канцеларије за одговорност (Government Accountability Office).

Ф-35 (Фото: Pixabay)

 

Према надзорној служби за потрошњу, чак 15 кључних компоненти за Ф-35 једном произведено у Турској тренутно се „не производи по потребној стопи производње“. Истовремено, GAO је известио да је компанија Локхид морала да се нађе за проналажење нових добављача за огромних 1.005 различитих компоненти које су раније правили турски произвођачи.

Одлука Турске да купи С-400 руске производње довела је до тога да Вашингтон заустави испоруку Ф-35 у ту земљу и да прети савезничкој нацији санкцијама. Амерички званичници такође су навели да Турска неће добити приступ ракетном систему Патриот све док С-400 буду распоређен у земљи. Ове недеље, амерички специјални представник за ангажовање у Сирији, Џејмс Џефри, рекао је да је питање С-400 највећи кривац за нормализоване односе између Вашингтона и Анкаре.

Производња условљена заустављањем испорука турских делова додатно је погоршана чињеницом да су извођачи радова развили навику да касне са испоруком делова, каже GAO. Према Агенцији за управљање уговорима о одбрани, агенцији Пентагона која је одговорна за администрирање ДО-уговора, „између августа 2017. и јула 2019. број испоручених делова касно је порастао са испод 2.000 на више од 10.000“, са „отприлике 60 процената недостатка делова"

 

Још један проблем, напомиње GAO, је да само око 30 процената „водеће праксе производње“ којa је истакнута испуњава унапред дефинисане стандарде квалитета, с тим да је 500+ летелица већ испоручено оружаним снагама не задовољавајући стандарде поузданости и одрживости.

„Иако извођач мења производне процесе ради решавања проблема и побољшања ефикасности, остаје још много тога да се уради. Осим ако програмска канцеларија не процени ризике неиспуњавања ових водећих пракси, војне службе и међународни партнери ризикују да не приме квалитетне авионе које су купили “, закључује GAO.

Процењени животни век од 1,6 билиона долара, програм Ф-35 је најскупљи пројекат наоружања у људској историји и изузетно контроверзан. Напори Пентагона и Локхида да створе борбу једнаке величине за употребу у ваздухопловству, морнарици и корпусу маринаца захтевали су низ иновативних решења, али и оставили авион са озбиљним недостацима, као што је као дизајн једног мотора што га чини неприкладним за дуготрајно постављање на мору, као и буквално стотине главних и мањих проблема, пропуха и грешака изазваних прекомерном техником.

Пред ким је НАТО био немоћан, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА