Најновије

ЕРДОГАН УПОЗОРИО СВЕТ: Постоји болест која се брже шири од короне

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган упозорио је на растућу исламофобију на Западу и поручио да вређање других људи и њихових веровања немају везе са слободама, јавља Анадолу Агенција.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Председништво Турске)

Ердоган се преко видео-линка обратио учесницима 23. годишњег конгреса Муслиманске америчке заједнице (МАС) и захвалио организаторима који су успели наћи начина да се окупе на виртуелној платформи када већ услови пандемије КОВИД-19 не дозвољавају традиционална окупљања.

- Свесни смо да између срца не могу бити границе. Удаљеност је наважна за оне чија срца су уједињена - казао је Ердоган.

Ердоган је упозорио на проблем растуће исламофобије на Западу и навео "пример Француске у којој се под плаштом слободе говора вређа Посланик Мухаммед".

- Вређање нечијих светиња је далеко од слободе. Мишљење је једно, а вређање нешто друго - казао је Ердоган.

Истичући како је идеолошки фанатизам узео маха, Ердоган је казао да они који игноришу нападе на џамије и охрабрују вређање муслиманског пророка Мухамеда, уствари прикривају властити фашизам.

Турски председник Ердоган је даље казао да је исламофобија болест која се шири брже од коронавируса.

- Културални расизам, дискриминација и нетолеранција су досегли размере да више не могу сакрити и у земљама које су годинама важиле за колевке демокрације - казао је Ердоган.

Ердоган тврди да су исламофобија и ксенофобија постали тренд који руководи државним политикама и отежава свакодневни живот људи.

Додао је да је маргинализација муслимана на бази њихових веровања, језика, имена и начина облачења постала уобичајена пракса у многим земљама.

Турски председник Ердоган и овом приликом је казао да се Турска одлучно супротставља свим облицима сукоба на етничким или верским основама и да је увек спремна одговорити на нападе на њене свете вредности.

- Настојимо водити умерену, поштену и самоуверену политику која је пример цијелом човечанству, а посебно у контексту религијских слобода. Не мешамо се у туђа вјеровања или начин живота и гарантујемо слободу практиковања вере свим нашим грађанима - казао је Ердоган.

Да ли је рат у САД могућ. сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА