Најновије

СПЕЦИЈАЛНИ ИЗАСЛАНИК САД ОТКРИО: Створићемо нови Вијетнам у Сирији! Овако ћемо истерати Русију одатле!

Џејмс Џефри, специјални изасланик САД-а за Сирију, рекао је да је његов циљ у тој арапској земљи да створи „живо блато“ за Русију, а не да се бори против тероризма. Он је признао да његов посао и посао америчких трупа у Сирији заправо стварање новог Вијетнама или Авганистана за Москву.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Руски експерт Борис Долгов сматра да су САД на овај начин, преко свог представника, прецизно изразиле своју политику према Сирији, сиријској кризи и Русији.

„Односно, они желе да елиминишу Русију као стратешког ривала у Сирији и на Блиском истоку уопште, потисну је са Блиског истока и направе исту ситуацију као у Авганистану. Да би то остварили чине апсолутно све. Међутим, оно што видимо, а то је ослобађање 90 одсто територије Сирије од милитаната и наоружане опозиције, показује да авганистански сценарио за Русију у Сирији није могућ“, рекао је Долгов за Спутњик.

Речи америчког изасланика за Сирију да је његов циљ да у Сирији створи „живо блато“ за Русију, а не да се бори против тероризма, само су још једна потврда антируске политике САД, додаје експерт.

„Американци се не боре у Сирији против тероризма, него са Русијом и за њих неугодним ‘режимом’“, каже Долгов.

Русија успешна у борби против тероризма

Џефри је тешка срца признао да је руска војска постигла успех у Сирији, али је навео да је проблем у томе што не постоји политички излаз из ситуације због проблема са Башаром ел Асадом. Он тврди да су Руси незадовољни Асадом, али да му не виде алтернативу.

Долгов напомиње да Русија подржава Асадову Владу, јер су то легитимно изабране власти које се боре против радикалног исламизма, а који представља опасност и за Русију.

„Русија спроводи своју политику према сиријској кризи подржавајући државност Сирије — не Асада лично, него државност у Сирији и обнављање стабилности у региону како би се уклонила претња радикалног исламизма и како би се супроставили негативним акцијама САД, које желе да Русија и сиријско руководство претрпе пораз. Али то се не догађа - видимо успехе Русије и сиријске владине војске“, истиче Долгов.

Америка жели да потисне Русију са Блиског истока

Долгов напомиње да САД и Русија имају два различита става према Сирији — Русија се залаже да сиријску кризу реше сами Сиријци и да сами бирају своју будућност и своје лидере. Поред тога, Русија помаже сиријским властима у борби против радикалног исламизма.

„Сједињене Државе од самог почетка кризе говоре о томе да је сиријско руководство наводно нелегитимно, тврдећи да се бори против свог народа, чиме су уствари подржали терористичке групе које су створене у Сирији и које су ишле ка либијском сценарију који предвиђа оружану страну интервенцију с циљем свргавања режима неугодног за САД. И сада се то наставља“, наводи Долгов.

Русија је једина земља која је ушла у Сирију на позив тамошњег легитимног руководства и самим тим једина држава чије су трупе у тој арапској земљи на законској основи, док су све остале војне снаге других земаља које се налазе у Сирији тамо супротно нормама и начелима међународног права.

Долазак руских снага крајем 2015. године, на позив Дамаска, преокренуо је ток рата у Сирији: уништен је огроман број терориста и њихове инфраструктуре, а део њих је потиснут; већи део земље је ослобођен и враћен под контролу власти у Дамаску, а такође обесмишљен је и амерички план о свргавању Асада са власти.

„То су успеси сиријског руководства уз руску подршку. Постоје и потешкоће - део територије су Американци анектирали у Сирији, то су нафтна подручја, где се налазе и амерички војници и опозиционе снаге, које подржавају САД ради постизања својих циљева — свргавања Асада који је савезник Ирана, а такође и да би потписнили Русију са Блиског истока“, закључио је експерт.

Како је пропао најскупљи пројекат наоружања у историји човечанства, сазнајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА