Најновије

СРБИЈА У АУТОРИТАРИЗМУ: Спречен дијалог у друштву

После председника Александра Вучића, и премијерка Ана Брнабић сматра да је извештај Фридом хауса у коме је Србија пала у „хибридне режиме“ у којима је власт заснована на ауторитаризму као последици непотпуне демократске промене, нетачан и „пун контрадикторности“.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Брнабић је за РТС рекла да је као председница Владе послала Фридом хаусу „студиозан одговор на 18 страна“.

Чуди ме да организација Фридом Хаус за писање извештаја нема тим стручњака, већ само једну особу. Тај извештај не одсликава право стање у Србији, казала је Брнабић. Ипак је, баш као и Вучић пре неколико дана, додала да ће власт усвојити неке примедбе из извештаја Фридом хауса.

Професор Факултета политичких наука, Раде Вељановски сматра за да је Брнабић одговорила на чак 18 страна Фридом хаусу „јер живи у уверењу да је њихов начин владања безгрешан, што је доказ да она и остали у тој власти немају елементарне критеријуме шта значи добра владавина и шта значи владати демократски и у интересу грађана“.

– Брнабић покушава да вербално потре све доказе који су потпуно очигледни, да се представи у бољем светлу… А све то ради и због тога што смо непосредно пред изборима, па жели да каже да извештај Фридом хауса није тачан, јер су они сјајни и треба да остану још на власти, истиче Вељановски за Данас.

Упитан да прокоментарише то што је Србија пала у „хибридне режиме“ по мишљењу Фридом хауса, наш саговорник објашњава да се хибридност дефектује тиме што се могу уочити формалне стране демократије које су присутне, попут тога да постоје закони, који садрже опредељења демократског света.

– И када неко има такве законе, може да тврди да је ово демократска земља. Међутим, Фридом хаус и остали који анализирају ситуацију у Србији гледају, пре свега, на оно што се дешава у пракси. Дакле, некада је тешко повући ту линију тако оштро између демократске и недемократске земље, али оно што се дешава у јавности свакога дана, са медијима, могућношћу слободе говора, критичког односа према стварности је оно што се цени, и ми смо у томе пали, и то је у потпуности тачно, објашњава Вељановски. Према његовом мишљењу, Србија се налази у јако лошем стању, а може да буде још горе од тога.

– Након ових избора, они ће сигурно добити убедљиву власт, јер су и ове последње месеце пандемије користили за сопствену промоцију. Користиће све механизме да народу буде и горе него што јесте, јер се налазимо у изразито ауторитарном систему – наглашава Вељановски.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, указује да „нама није потребан извештај Фридом хауса, јер најбоље знамо где и како живимо“.

– Свако критичко мишљење се дочека на нож и спречен је сваки дијалог у друштву. Има пуно индикатора који указују да је у Србији демократија озбиљно доведена у питање, наглашава Бисерко. Како додаје, проблем није само власт, већ и опозиција, која иако нема неке могућности, нема ни прави фокус, нити нуди алтернативу.

– Србија има озбиљан проблем да схвати зашто је дошла у ову ситуацију у којој се налази 30-ак година и зашто нема начина да из тога изађе. Како време пролази, све су мање могућности за излазак из овога, јер су нове генерације одрасле на моделу који не захтева никакву упитаност. Напротив, њихово решење је одлазак из земље или учлањење у владајућу партију, указује Бисерко.

СНС злоупотребљава већину

Фридом хаус је у свом извештају подсетио и на оцене посматрача Савета Европе и Организације за Европску безбедност и сарадњу да су последњи парламентарни избори 2016. у Србији показали да СНС „злоупотребљава већину, замагљује разлику између државних и партијских активности, врши притисак на бираче, нарочито оне запослене у јавном сектору“ као и да „мами бираче кроз социјалне иницијативе“.

Спаљене лажне дипломе министара и посланика! Више о томе ОВДЕ.

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА