Најновије

СТИГЛА ОПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Америка наоружава Украјину! (ФОТО)

Сједињене Америчке Државе предале су Украјини уређаје за ноћно осматрање, термовизоре, радио-станице и медицинску опрему у вредности већој од 25 милиона доалра, ради коришћења у зони ратних операција у Донбасу, саопштила је прес-служба америчке амбасаде.

Украјинска војска (Фото: mil.gov.ua)

„Упркос пандемији ковид 19, САД настављају да испоручују помоћ Украјини у области безбедности! Ове недеље је одсек за војну сарадњу добио уређаје за ноћно осматрање, термовизоре, радио-станице и медицинску опрему у укупној вредности већој од 25 милиона долара, у циљу коришћења у зони операција уједињених снага”, пише у саопштењу амбасаде на Фејсбуку.

Подсетимо, раније су САД предале снагама за специјалне операције при Оружаним снагама Украјине шаторски камп у вредности већој од 1,5 милиона долара, као и додатна превозна средства, која украјински војници могу да користе у Донбасу.

Повећана активност САД у Украјини

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима Контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју, између сукобљених страна и даље долази до размене ватре.

Према стручњацима, државни удар у Украјини, омогућио је повећану активност САД у овој земљи, која се између осталог огледа у финансирању САД изградње центара, чија је основна делатност обучавање група за саботажу и шпијунажу, односно група које ће изводити војне операције пре свега у урбаном окружењу. Преко ових центара се обавља се контрола, пружање финансијске помоћи, али и припремање украјинских војника у оквиру програма који су разрадиле САД.

Руски експерти истичу да је увећање војних база САД на територији Украјине опасно, јер се унутар ове земље још увек воде борбе, а присуство страних трупа још више погоршава ствар и не доприноси успостављању мира у земљи.

Ко је дроном ометао америчку војну вежбу, сазнајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА