Најновије

ЗАПАД ПОНОВО ОДЈАВИО БЕОГРАД? Европска комисија одлаже годишњи извештај о напретку Србије за јесен!

Годишњи извештај о напретку Србије и других земаља у процесу проширења највероватније ће бити одложен за јесен, сазнаје се у европским изворима у Бриселу.

Зграда ЕУ у Бриселу (Фото: Јутјуб)

Иако је објављивање извештаја првобитно планирано за јун, "пакет о проширењу" Европске комисије биће објављен на јесен, заједно са најављеним економским и инвестиционим планом за Западни Балкан.

Као разлог за одлагање извештаја о напретку у реформама, извори у Бриселу наводе ситуацију изазвану епидемијом ковида 19, која је "ограничила ресурсе Европске комисије" и отежала рад на извештају.

С друге стране, наводи се да ће земље региона овим одлагањем добити додатно време, јер су ванредне мере уведене због Ковида 19 отежале и успориле рад на реформама.

Комесар за проширење Оливер Вархеји је прошле недеље пред посланицима Европског парламента најавио да ће годишњи извештај бити објављен у јуну, али у међувремену је дошло до промене плана, о чему су обавештене земље чланице ЕУ

Европска комисија ће ипак у јуну, како је и планирано, представити нацрт преговарачког оквира за Северну Македонију и Албанију. На основу овог нацрта, земље чланице би требало да одлуче о даљим корацима и отварању првих преговарачких поглавља за ове две земље.

Одлагање годишњег извештаја о напретку могло би да утиче на отварање нових преговарачких поглавља у преговорима са Србијом, јер земље чланице обично узимају овај извештај у обзир при одлучивању да ли и колико нових поглавља отворити.

Следећа међувладина конференција ЕУ-Србија могла би да буде одржана 26 јуна, када ће министри општих послова ЕУ разговарати о политици проширења, али за то још увек нема званичне потврде.

Годишњи извештај Европске комисије даје препоруке и оцењује напредак у реформама на путу ка ЕУ у претходних дванаест месеци, а последњи пут је објављен 29. маја прошле године.

Прочитајте ОВДЕ шта Хашим Тачи очекује од Доналда Трампа.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА