Најновије

ЗУРОФ: Спречити одавање почасти усташкој држави!

Амерички центар "Simon Vizental" позвао је јуче власти Босне и Херцеговине да забране одржавање мисе за усташе убијене у Блајбургу пред крај Другог светског рата.

Анте Павелић и усташе (Фото: Јутјуб)

Одавање почасти "геноцидној усташкој држави (НДХ) није увреда само за њене жртве и њихове породице већ и за све који су се супротставили злочинима које су починиле усташе", навео је овај центар у саопштењу поводом мисе најављене за суботу. Како се додаје, међу онима којих ће се присетити на миси је и Макс Лубурић, задужен за концентрационе логоре у Хрватској, у којима је брутално убијено на стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

- Ценили бисмо када би Влада БиХ спречила да се одржи ова травестија сећања и правде - написао је Ефраим Зуроф, директор Центра "Simon Vizental".

Мису планирану у катедрали Срца Исусова у Сарајеву требало би да предводи надбискуп врхбосански Винко Пуљић, пошто аустријске власти нису одобриле да се скуп одржава на блајбуршком пољу, а загребачка катедрала је оштећена у недавном земљотресу. Врхбосанска надбискупија саопштила је да су планиране мере које намеће безбедносна и епидемиолошка ситуација. Како је пренела Католичка медијска агенција Бискупске конференције БиХ, у катедрали ће, уз кардинала Пуљића и свештенике, бити само још 20 верника, којима је за то Црква дала сагласност, а њихова су имена прослеђена безбедносним службама.

Пленковићу 1945. није дошла слобода

Хрватски премијер Андреј Пленковић је на седнице влади говорио о обележавању годишњице "жртава Блајбурга" и поручио да је фашизам у Европи поражен 1945, али да тада није дошла слобода, већ је дошао нови тоталитаризам. Он је казао да је мај 1945. у Хрватској синоним за злочине и да је тада побијено више десетина хиљада људи.

Турски дронови уништили "опасне мете" у Либији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА