Најновије

СКАНДАЛ У АУСТРИЈИ: Усташе се окупиле у гомили да купе Блајбуршко поље, већ имају 48.000 квадрата

Почасни блајбуршки вод (ПБВ) купио је још једну парцелу величине 18.000 квадрата на Блајбуршком пољу, где се сваке године у мају одржавају комеморације убијенима у послератним ликвидацијама, што је аустријска либерална странка Наос назвала скандалом, пише аустријски дневник Клајне цајтунг.

Усташки скуп. (Фото: Јутјуб)

"Уз постојећих 30.000 квадратних метара које тренутно поседује, Почасни блајбуршки вод је купио додатних 18.000 квадрата", пише аустријски дневник који је на увид добио купопродајни уговор.

Досадашњи власник земљишта је потврдио продају али је одбио да изнесе детаље.

Генерални секретар тог вода Томас Баумгертнер такође је одбио да коментарише вест о куповини још једне парцеле, пренела је Хина.

"Ја о томе не знам ништа. Може бити да се ради о плановима председника вода", рекао је Баумгертенер.

Додао је и да је њему тешко да дође до председника тог вода Вице Вукојевића.

Аустријска либерална парламентарна странка Наос оштро је критиковала продају пољопривредног земљишта у друге сврхе.

"Ово је првокласни скандал ако се још сад покушава и званично одобрити ова противправна продаја”, рекао је за аустријски дневник портпарол Неоса за Корушку Маркус Унтердорфер-Моргенштерн.

Лист писе да се корушки премијер Петер Каисер залаже за “измештање” блајбуршке комеморације, која се ове године због пандемије корона вируса одржава изван аустријске територије.

Он је, како се наводи, од савезног министра унутарњих послова Карла Нехамера затражио да се у оквиру билатералних разговора с Хрватском постигне премештање ове комеморације вана устријске територије.

Иначе, блајбуршка комеморација последњих година изазива доста, углавном негативних, реакција аустријске јавности а манифестација се сваке године одржава уз све строже безбедносне мере.

Дозволу за одржавање мисе прошле године ускратиле су и локалне црквене власти али је миса, с обзиром на то да се скуп одржава на приватном поседу, ипак одржана.

Због комеморације у Блајбургу Аустрија је и променила свој закон о забрањеним симболима који је проширен и на оне из времена НДХ, па је њихово истицање у Аустрији сада кажњиво.

Милогорац предлагао да се митрополит Амфилохије разапне на Везиров мост! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА