Најновије

ПОБЕДНИЦИ И ГУБИТНИЦИ У БОРБИ СА ПАНДЕМИЈОМ: Који лидери су доживели ренесансу, а којима је пао рејтинг?

Корона вирус потпуно је променио начин живота на нашој планети. У страху од ширења смртносне инфекције која је однела преко 310.000 живота, већина држава донела је рестриктивне мере да би обуздала смртоносни поход коронавируса.

Доналд Трамп, Владимир Путин и Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Одговор држава на ситуацију коју је пандемија донела, утицала је драстично на популарност лидера широм света, те је некима корона вирус донела велико поверење у народу, док је другима значајно ослабила позицију.

Истраживачи јавног мњења имали су пуне руке посла током пандемије, а сада, када неке државе полако попуштају оштре мере, неки светски лидери доживљавају ренесенасу када је реч о њиховом утицају, а неки се сусрећу са губитком поверења.

Ангела Меркел

Канцеларка Ангела Меркел сусретала се са озбиљним падом њене популарности код народа. Међутим, појавом епидемије корона вируса, ствари су се промениле по лидера Немачке.

Поверење у немачку канцеларку Ангелу Меркел скочило је за 22 процентна поена у односу на почетак године и сада износи 72 одсто. Немачкој влади верује 60 одсто грађана, што је такође скок од 26 процентних поена, преноси "Велт".

Неки аналитичари, пак, наводе, да је говор који је Меркекова одржала у марту био пун погодак, те да је он буквално “васкрсао” популарност канцеларке. Наравно, постоје они који се не слажу са приступом Меркелове, те су овог викенда поново организовани протести у Немачкој у којим су људи исказали незадовољство због рестриктивних мера.

Владимир Путин

Председник Русије Владимир Путин, судећи по резултатима анкета, бележи пад када је реч о поверење које ужива међу грађанима. Наиме, државна агенција за испитивање јавног мњена ВТслОМ тври да је популарност Путина најмања у последњих 14 година.
Само 28,3 одсто анкетираних Руса је навело Путина за политичара ком највише верују, што је најнижи проценат од када ова агенција, од 2006. године, спроводи истраживања.

Најновији резултати стижу пошто су се руске власти, а посебно Путин, суочили са критикама због одговора на пандемију корона вируса, који многи виде као пружање недовољне подршке предузећима и радницима.

Такође, Путин се суочио и са критикама да је пребрзо одлучио да се попусте мере против ширења коронавируса, посебно што се та држава суочава са растом броја инфицираних који данима не падају испод 10.000 новозаражених на двевном нивоу.

Доналд Трамп

Први човек Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп привукао је претходних дана велику пажњу својим изјавама. Док у претходних неколико дана не пропушта шансу да окриви Кину да је одговорна за ширење корона вируса, а у једном од недавних интервјуа је рекао да не жели да прича са лидером те државе Си Ђинпингом, јер га је разочарао.

Најновија анкета међу Американцима показала је да је рејтинг председника око 42 процента, отприлике на оном нивоу на којем је последњих неколико месеци, дакле - и пре избијања епидемије корона вируса. Анкету је спровео Центар за истраживање јавних послова агенције Асошијетед прес, НОРЦ.

Глас Америке преноси, позивајући се на друго истраживање, да 46 одсто Американаца одобрава политику председника током кризе изазване корона вирусом, а 51,5 одсто не одобрава, што је за пет одсто више "негативних" него пре пандемије.

Треба напоменути да се Трамп нашао на удару критика посебно после писања медија да је и пре епидемије упозораван од стране државника у Белој кући да постоји велика опаност да дође до пандемије. Међутим, он је на конференцији то демантовао и истако да, и да је тај документ дошао до њега, не би ништа променило када је реч о ширењу корона вируса.

Нарендра Моди

Ако је неко апсолутни “победник” током пандемије корона вируса када је реч о расту популарности, то је без сумње премијер Индије Нарендра Моди.

Према последњим информацијама, подршка коју Моди ужива међу грађанима скочила је на чак 80 одсто, у неким деловима и 90 одсто, пише “Њујорк Тајмс”.

Међутим, треба истаћи да не мисле сви као што се наводи у извештају овог листа. Наиме, неки аналитчари сматрају да Моди користи ситуацију насталу после епидемије корона вируса како би још ограничио слободе људи.

На овој страници можете пратити податке о оболелима од корона вируса из свих земаља света.

Кина користи пандемију да појача војни притисак на спорној територији, али Америка им због тога ради о глави! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА