Најновије

500 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА РЕМОНТ: Америчка војна база на Аљасци промениће свој приступ обуци нових пилота за војну акцију!

У плановима Пентагона за надоградњу база за обуку се већ дуго налази на задњем месту, али ситуација би се могла променити уколико војска не смањи трошкове због економских ефеката глобалне пандемије коронавируса.

Ф 35 (Фото: pixabay. com)

Заједнички пацифички домет комплекс на Аљасци (ЈПАРЦ), удаљена америчка ваздухопловна база која је од почетка хладног рата задужена за обуку пилота почетника за стварне борбене ситуације, очекује велики ремонт који захтева од Пентагона износ од 500 милиона долара финансијских средстава, по речима војних званичника.

Очекује се да ће ЈПАРЦ добити високопрофилне симулаторе ракета земља-ваздух неопходне за обуку пилота у избегавању модерних система противваздушне одбране за 12 до 18 месеци, а вероватно и 11 јединица раније верзије млазног авиона Ф-35, зване Ф -35 за вежбе. Док се одлука о пребацивању авиона Ф-35 још увек суочава са Конгресом, ако прође, инструктори, названи 18. агресорска ескадрила, моћи ће обучавати пилоте Ф-22 и Ф-35 за сусрете са противничким вршњацима, као што су руски авиони Су-57 пете генерације или кинески Ј-20.

Напори за модернизацију настају из разлога што Пентагон тражи промену парадигме: од фокусирања на копнене снаге, коришћене у две деценије борбе против тероризма, до фокусирања на супротстављање Русији и Кини, које Бела кућа под Трамповом администрацијом сматра могућим противницима.

ЈПАРЦ је, као и многе друге базе, добио мало пажње од команде ваздухопловних снага, које су се углавном фокусирале на модернизацију других фаворита, попут ваздухопловне базе Нелис, рекли су војни званичници. Али тим базама, за разлику од ЈПАРЦ-а, недостаје простора за велике вежбе као и за даље ширење, тврде они. У исто време, без финансирања нових симулатора и млазњака, ЈПАРЦ не може правилно обучавати пилоте за врхунске америчке авионе, користећи застареле Ф-16 да би се представљали као противници – што је далеко од модерног руског и кинеског млазног авиона.

Међутим, надоградња ваздушне базе може бити одложена. Велики економски пад узрокован глобалном пандемијом коронавируса могао би приморати Министарство одбране да смањи трошкове и поново стави ЈПАРЦ на задње место у смислу улагања у његову модернизацију.

Прочитајте ОВДЕ  зашто би се Бајден требао плашити Трампа.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА