Најновије

ЈЕРЕМИЋ: Обрадовић омогућио пенал Вучићу да сруши бојкот

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је штрајк глађу председника Двери Бошка Обрадовића омогућио „пенал“ председнику Србије Александру Вучићу да са пар ефектних потеза матира опозицију и сруши бојкот.

Јеремић (Фото: Јутјуб)

Он је изјавио да је уверен да Обрадовић то не жели и да му није било на памети када је ступио у штрајк.

„Вучић може да учини ’акт милосрђа’, у чему га спречава једино сујета, и да каже ’изволи, Бошко, на РТС 60 минута, и сви остали који хоћете идите на РТС и одложићу вам изборе за септембар, нећу да Бошко умре’.

То би устостручило притисак домаће и још више међународне јавности, а да Вучић суштински не учини било какав уступак“, рекао је Јеремић у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Јеремић је оценио да померање избора за септембар не би ефективно ништа променило, а врло вероватно би „срушило бојкот, почевши од Двери, па можда још и неких“.

„Народна странка неће на изборима учествовати ни у том случају, али то је један опасних сценарија на који бих Бошку скренуо пажњу да сам имао прилику да са њим разговарам пре него што је ступио у штрајк. Најважнија последица штрајка глађу је, наравно, Обрадовићево здравље и као човек саосећам са њим и забринут сам“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су три најважнија услова за промену власти у Србији понашање опозиције, да међународна заједница не подржава власт у Београду колико ју је до сада подржавала и избијање „клановских обрачуна у редовима режима и незадовољство на нижим нивоима“, што је, како је навео, већ почело да се догађа.

„Почело је и друго да се догађа, јер је у извештајима међународних организација Србија сврстана у категорију хибридних режима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је, међутим, понашање српске опозиције кључан услов за промену власти.

„Најважније је да опозиција поради на стицању кредибилитета код народа, који тренутно нема. Мислим да је највећи проблем то што данас опозиција нема кредибилитет код народа и народ опозицији тренутно не верује. Добар почетак за повратак кредибилитета опозиције је да неко коначно држи реч и обећање“, рекао је Јеремић.

„Када је реч о бојкоту, ако смо дали реч и рекли да ћемо нешто урадити, онда би било добро да то обећање испунимо без обзира на то колико ће нас то коштати. Битно је и заједничко и координисано деловање“, навео је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао и да „Савез за Србију постоји“, а да би грађани требало да верују ономе ко држи реч.

„Бојкот избора није циљ, него средство да се дође до слободних избора. До слободних избора нећемо доћи без најмање једне рунде бојкота, који ће бити вододелница између оних који држе реч и оних који не држе, али не и последња вододелница“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је „суштина да је режим далеко од тога да буде уздрман са оваквом врстом понашања и унутрашњих и спољних околности“.

Упитан о одлуци Покрета слободних грађана да учествује на изборима, Јеремић је одговорио да је тај покрет одлучио да одустане од договореног.

„Не верујем да је Сергеј Трифуновић примио новац да изађе на изборе, него да није имао снаге да одржи реч“, рекао је Јеремић.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да се нада да ће Европска унија (ЕУ) чути „вапај“ и неће стати на страну власти јер „пут којим је кренуо актуелни режим није добар и не води ка доброме“.

Британски брод нападнут пред обалом Јемена! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА