Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ГОДФРИ: Треба сви да изађу на изборе, нисам добио Обрадовићево писмо!

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри рекао је да сви треба да изађу на изборе 21. јуна јер је веома важно да сви различити погледи и ставови буду изражени и представљени у следећем сазиву српског парламента.

Ентони Годфри (Фото: Јутјуб)

- Циљ Србије је чланство у ЕУ и САД је у потпуности подржава да настави да се развија и постане просперитетна земља са развијеним идеалима демократије као што су демократске институције, да влада мир у земљи и да се развија трговина са суседима. Најбољи начин за развој демократије у Србији је управо да се изађе на изборе 21. јуна - истакао је Годфри за Прву телевизију.

Он није желео да коментарише штрајк глађу лидера Двери Бошка Обрадовића, али је рекао да није добио писмо за које је Обрадовић навео да га је послао на 300 адреса у Европи, као и Америци и Русији.

Упитан о стању у медијима у Србији, на чију је затвореност за опозицију Обрадовић посебно указао али и извештај Фридом хауса, Годфри је рекао да "постоје ствари на којима Србија треба да поради" и да су се са тим сагласили и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

- Мислим да се још много тога може урадити што се тиче медијске сцене у Србији како би били обезбеђени бољи приступ и равноправнија покривеност - рекао је амерички амбасадор.

Он је изразио наду да ће избори у Србији бити фер и демократски, а на примедбу како је могуће да избори буду фер с обзиром на актуелно стање у медијима Годфри је рекао да се нада да ће "у периоду кампање медијске слободе бити на највишем нивоу", како би људи на основу објективних информација могли да одлуче за кога ће да гласају.

- Важно је то не само због оцене ОЕБС-а о атмосфери за време кампање већ пре свега због тога што грађани који учествују на изборима желе да се после њих формира парламент који има пуни легитимитет у смислу заступљености свих гледишта. Због тога мислим да бојкот неће бити од помоћи демократији у Србији - истакако је он.

Говорећи о решавању питања Косова, Годфри је поновио да САД подржавају дијалог Београда и Приштине који је сигуран начин до проналажења решења, али само уколико га обе стране желе.

- Србија у решавању косовског питања треба да се ослони на себе и на разговоре, а САД и ЕУ су ту да помогну - рекао је Годфри.

Осврћући се на коментар да се чини да Немачка има све већи утицај када је Косово у питању а да су САД све више потиснуте у смислу утицаја на решавање косовског проблема он је рекао да не мисли да нико ван региона неће решити то питање.

- На Србији је да дође до трајног решењае које ће бити функционално а то је искључиво оно које стићи са обе стране. Искуство нам показује да наметнутно решење није добро, и не функционише добро - закључио је Годфри.

Српски војници добили ментални рат против НАТО! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА