Најновије

АМЕРИКА СЕ НЕЋЕ СКОРО ОПОРАВИТИ ОД ОВОГА: Сиријска војска запленила огромну залиху наоружања произведену у САД за џихадисте! (ФОТО)

Сиријска војска запленила је велике залихе америчких и израелских наоружања у јужном делу Сирије.

Сиријска арапска војска (Фото: Јутјуб)

Фотографије приказују преко десетак тешких митраљеза, хрпу бацача граната, од којих су неке још увек затворене у заштитном омотачу, стотине кутија муниције разних калибра, као и најмање шест противтенковских бацача ракета, такође произведених у САД-у, као и израелску базуку М72 ЛАВ. Остала опрема укључује аутоматске пушке, снајперске пушке и ручне бомбе.

Каже се да је оружје заплењено током недавних операција за чешљање ослобођених подручја у провинцијама Дара и Ас-Суваида, дуж јужне сиријске границе с Јорданом.

Сиријска новинска агенција САНА је известила, позивајући се на извор у Влади, да је уобичајено да власти пронађу оружје америчке и израелске израде међу залихама оружја које су некада користили терористи, а војска је такође открила на десетине тунела, подземних складишта оружја и велике количине логистичке опреме и командни и контролни штаб који је некада кориштен за напад на упоришта сиријске војске и цивилна подручја.

Последњих година, током својих успешних операција враћања подручја која су некада држали побуњеници и џихадистички милитанти под контролом Дамаска, сиријска војска открила је десетине хиљада тона наоружања, у распону од малог оружја и ракетних бацача до Ц4 експлозива, митраљеза прилаођених камионима, па чак и тенковима.

Иако је нешто оружја украдено из оружарнице сиријске војске током немира који су избили 2011-2012, многе друге државе попут САД, европских земаља, Израела, Турске и заливских земаља прокријумчарале су оружје у Сирију у покушају да сруше Асадову владавину.

Америчку операцију, познату као “Тимбер Сикаморе”, надгледала је ЦИА и тадашњи потпредседник Џо Бајден, а Трампова администрација прекинула ју је 2017.

Израел је формално признао своју улогу у наоружавању и пружању подршке милитантним групама у Сирији 2018. године.

Одбегли џихадиста открио везу Пентагона са Исламском Државом, више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА