Најновије

ЈЕДНО ОРУЂЕ МЕЊА ЦЕЛУ АРТИЉЕРИЈСКУ БАТЕРИЈУ: Србија модернизује самоходне хаубице 2С1 „Гвоздика“? (ВИДЕО)

Најважније унапређење ове модернизације је способност једног оруђа да изврши једновремен удар по циљу са 4-6 граната које падају у исто време. На самоходну хаубицу “Гвоздика” су интегрисани претходно усвојени подсистеми који се налазе на другим модернизованим оруђима чиме су добијени жељени резултати. Очекује се веома брз завршетак развоја ове модернизације и иницијално опремање овим артиљеријским системом јединица Војске Србије већ до краја године.

Српска самоодна хаубица Гвоздик (Фото: Јутјуб)

Министар одбране Александар Вулин недавно је присуствовао бојевом гађању из пробног модела модернизоване самоходне хаубице 122 мм „Гвоздика“ на Војном комплексу “Пасуљанске ливаде”. Српски министар одбране је истакао да је „Гвоздика“ артиљеријско оруђе које је по плановима неких ранијих министара и ранијих министарстава, требало да буде исечена и избачена из употребе у нашој Војсци.

„Као што видите, ово је одлично артиљеријско оруђе, а са модернизацијом коју управо радимо на њој, коју сте могли да видите на овом функционалном моделу, “Гвоздика” показује да је изузетно употребљива, веома корисна и да ће још дуго, дуго са модернизацијом, моћи да служи у нашој Војсци“ – нагласио је министар Вулин а пренео званични интернет портал српском Министарства одбране.

Према речима српског министра модернизована „Гвоздика“ ће у односу на базичну верзију имати већи ефективни домет. У њу је интегрисан најсавременији систем за управљање ватром, а знатно је скраћено и време приликом преласка из маршевског положаја у ватрени, и обратно:„Модернизована хаубица је комфорнија за саму посаду, има одговарајуће балистичке рачунаре који су у стању да без рачунања и непосредног рада војника пронађу и погоде циљ. Имате једно модерно и савремено средство које је неупоредиво јефтиније од средстава истог квалитета, када би се набављали из иностранства“– истакао је министар Вулин.

Цео пакет модернизације је реализован са ослонцем на домаће снаге, тачније на инжењере Војнотехничког института (ВТИ). У наставку свог излагања министар је акцентирао да је артиљерија један од најважнијих родова Војске Србије, која има доста јаку традицију када је у питању српско оружје. Поред цевне артиљерије, српска војна индустрија у последње време је веома активна и на модернизацији реактивне артиљерије, тачније вишецевних лансера ракета, где има доста добра искуства.

Једновремен удар по циљу на даљинама и до 20км

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, модернизацијом наоружања Војске Србије артиљерија је због достигнућа одбрамбене индустрије „ишла испред свих осталих родова војске“, и да су два од три главна артиљеријска система који су перспективни за даљу употребу у Војсци Србије већ у серијској производњи – модернизовани „огањ“ и артиљеријски систем „нора“ 155мм.

„Оно што је тражила Војска Србије је модернизација самоходне хаубице „Гвоздика“. Примењени су претходно усвојени подсистеми на другим оруђима који су модернизовани и постигнути су тражени резултати – повећање домета од 38 процената с употребом два нова типа артиљеријских пројектила повећаног домета и повећане ефикасности дејства на циљу. Уграђени су системи који омогућавају потпуно самостално дејство помоћу новог система за управљање ватром“ – истакао је Милорадовић.

Према његовим речима, основа модернизације је нови навигациони систем који доноси далеко већу брзину заузимања елемената за гађање – за краће време ће се отворити ватра и извршити маневар путање, а убрзање маневра путање доводи до истовременог удара више пројектила које опаљује једно оруђе.

„Демонстирало смо гађање с четири пројектила, а очекује се постизање истовременог удара са шест пројектила – што значи да једно оруђе може да замени целу батерију“ – рекао је Милорадовић и најавио веома брз завршетак развоја ове модернизације и иницијално опремање овим артиљеријским системом јединица Војске Србије већ до краја године. 

Модернизована „Гвоздика“ у категорији оруђа која су карактеристична за бригаду артиљерију

Потпуковник Предраг Пухача из Управе за развој и опремање истакао је да је Војска Србије изразила потребе за усавршавањем артиљеријских средстава и донета је одлука да се изврши усавршавање „Гвоздике“ 122 мм 2С1.

„Ми смо могли да видимо технику гађања „МРСИ“ која подразумева испаљивање више пројектила из оруђа, а да сви падну у исту тачку у исто време“ – нагласио је потпуковник Пухача додајући да се данас мера, еквивалент модерних артиљеријских уређаја, изражава кроз број пројектила испаљених у јединици времена.

Првенствено, како је истакао, много је већа брзина гађања, за четири пута, много је већи ефекат по циљу, а посада има много боље услове у виду система за климатизацију, противпожарну заштиту, као и да у ноћним условима може потпуно нормално да управља возилом.

„Добили смо оруђе које је пандан оруђима бригадне артиљерије које се користи у страним армијама, уз минималне трошкове у односу на цену новог оруђа“ – нагласио је потпуковник Пухача.

Данашњим испитивањима и гађању присуствовали су и  начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић.

Самоходна хаубица 2С1 „Гвоздика”

Представља самоходну хаубицу у калибру 122мм. Њен развој је започео још давне 1967. године, а серијска производња је кренула 1971. године. Њена основна намена је уништавање и неутралисање живе силе ван заклона и у заклону пољског типа, непријатељских ватрених средстава, артиљеријских и мото-техничких система наоружања и војне опреме непријатеља. Намењена је и за рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, као и прављење прилаза у минским пољима. На оклопну платформу гусеничара интегрисана је хаубица 2А31 (Д-32), калибра 122мм, са борбеним комплетом од 35 тренутно-фугасних и пет метака са кумулативним зрном. Максимални домет пројектила је око 15,500 метара. Одликује је темпо ватре од 5 граната у минути.

Њена укупна тежина изности 15,7 тона , а покреће је дизел мотор ЯМЗ-238Н максималне снаге 300Кс. Цео корпус је заштићен оклопом дебљине 15-20мм. Пун резервоар омогућава досег и до 500км, при чему хаубица може да развије брзину и до 60 км/ч. Посада се састоји из четири члана.

На бази основне верзије, руски војно-индустријски комплекс је направио пакете модернизације за ову хаубицу, која у великој мери повећава њене техничко-тактичке способности у модерним условима битке. Процене су да Војска Србије у свом саставу има 65+ самоходних оруђа овог типа, који би требали сви да се модернизују на нови стандард.

Шта се десило са руским хеликоптером Ми-8, сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА