Најновије

ПОЧЕО УДАР НА КИНУ: Више од 100 земаља тражи истрагу о корони, Пекинг већ има оштар одговор!

Руски председник Владимир Путин једном је приликом кинеског председника Си Ђинпинга назвао „усамљени ратник“, а данас овај надимак најбоље одсликава ситуацију у којој се налази кинески лидер!

Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Више од сто земаља из целог света, међу којима је и Русија, подржало је захтев Аустралије да се спроведе независна истрага о пандемији коронавируса, који је усмртио више од 316.000 људи, док је преко 4,7 милиона заражено.

Економски рат

У захтеву Аустралије позива се на независну истрагу међународног одговора на пандемију и реакцију Светске здравствене организације (СЗО). Иако се у нацрту резолуције, за чији текст се побринула Европска унија, ниједном речју не помиње Кина, одакле је пандемија кренула, као нити било која друга земља, из Пекинга су оштре речи упућене аустралијским властима. Из Пекинга су поручили да ће уништити аустралијску економију у знак одмазде за инсистирање на истрази. Кинеске власти наводе да ће истрагу спровести кроз органе владајуће Комунистичке партије и да није потребна никаква међународна истрага. 

- Захтев Аустралије за покретање истраге је опасан и неће добити глобалну подршку - био је уверен Ченг Ђингје, кинески амбасадор у Аустралији.

Званични Пекинг је већ стопирао увоз говедине и вина из Аустралије, а као разлог се наводе „технички проблеми и кршење правила о етикетама“.

Аустралијска министарка спољних послова Маризе Пејн је истакла да истрага мора бити „непристрасна, независна и свеобухватна“. 

- Овде се ради о сарадњи међународне заједнице на опремању за боље спречавање или сузбијање наредне пандемије - рекла је она.

САД са државним секретаром Мајком Помпеом на челу у почетку су инсистирале да се у резолуцију унесу Кина и Вухан, град одакле је пандемија кренула, али од тога се одустало. САД наводе да је кинески председник Си Ђинпинг још 7. јануара знао за опасност и избијање епидемије, али да су тек 23. јануара стављени у карантин Вухан и провинција Хубеј, након што је више од пет милиона Кинеза отпутовало у друге делове земље и света.

Одбацују критике

Си је рекао да је Кина „најблаговременије“ доставила СЗО и низу држава све релевантне податке о епидемији, укључујући и „генетску секвенцу вируса“. 

- Са светом смо безрезервно делили искуство контроле епидемије и лечења. Учинили смо све што је у нашој моћи да подржимо и помогнемо земљама којима је то било потребно - додао је он.

САД и многе друге државе света спремају се за економски рат с Кином, који је освета за, како верују, лоше реаговање те земље на корону.

Манфред Вебер: Стоп за кинеску шопинг-туру

ЕУ би требало да привремено забрани кинеско преузимање компанија чија је вредност тренутно потцењена или имају пословне проблеме због пандемије коронавируса, изјавио је председник групе Европска народна партија Манфред Вебер. Лидер највеће политичке групације у Европском парламенту, рекао је да се залаже за једногодишњу забрану кинеским инвеститорима да купују европске фирме. 

- Морамо видети да кинеске компаније, делимично уз подршку државних средстава, све више покушавају да купују европске компаније које су јефтине или су запале у економске тешкоће због кризе изазване коронавирусом - изјавио је Вебер за лист Велт ам зонтаг. ЕУ стога треба да реагује координисано, сматра Вебер, и да заустави „кинеску шопинг-туру“ тако што ће увести мораторијум на продају европских компанија.

Одакле је вирус заправо

Државни секретар САД Мајк Помпео је раније овог месеца изјавио да постоје „значајни докази“ да је коронавирус потекао из лабораторије Института за вирологију у Вухану. Ова лабораторија се налази недалеко од такозване мокре пијаце у Вихану, где се тргује дивљим животињама, а одакле је наводно кренуло ширење вируса. У овој лабораторији се чува више од 1.500 смртоносних врста вируса. Помпеове наводи демантовали су бројни научници тврдећи да вирус потиче из природе и да није креиран у лабораторији. Међутим, кинески научници Ботао Сјао и Леј Сјао, обојица из Вухана, наводе да слепи мишеви могу да рашире вирус у кругу од 900 километара од свог станишта. Уз то они тврде да житељи Вухана и не конзумирају слепе мишеве, као и да се они не продају на пијаци у Вухану.

ПогледајтеОВДЕкако СУ-34 точи гориво у ваздуху при брзини од 600км/ч.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА