Најновије

"Пут којим иде Црна Гора није пут, већ беспуће"

Митрополит црногорско-приморски (МЦП) Амфилохије казао је да председник Црне Горе Мило Ђукановић "проповеда сатанску Цркву и хоће Црну Гору да претвори у демонску, сатанску заједницу”.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да се не осећа одговорним због продубљивања подела у Црној Гори и истовремено изнео низ оштрих оцена на рачун Митрополије црногорско-приморске и дела опозиције.

Амфилохије је казао да "безбожници који се одричу живота Светога Петра Цетињскога и крштене Црне Горе и свих Црногораца, свих Срба кроз векове, хоће да стварају своје сатанске цркве."

Из МЦП је речено да је "Амфилохије на празник Праведног Јова, преноса моштију Светога Саве и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, чија је икона прву пут унета на данашњи дан у овај свети храм, служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру а након тога пререзао славски колач."

Амфилохије је истакао да власт данас "поново скреће на безбожни, сатански, антибожји, антихристовски пут, антипетровски, антисветосавски, антипетроњегошевски пут, али да је светиња моћна и непролазна те да “Питагори и Епикуру грабе искру небу божанствену и селе је у скотско мртвило”.

- То је оно што ради данас власт у Црној Гори, сели Црну Гору у скотско мртвило, ништавило, и у исто време темељи будућност Црне Горе на богоубилаштву и братоубилаштву, на ономе што је урађено овде у време и после Другога светскога рата. На томе темељити будућност Црне Горе то може само неко ко је изгубио памет, ко је сатанизован - истакао је Амфихолије.

“Одрицање Сатане”

Рекао је да је Сатана надахнуо и безбожнике у Христово време да убију Исуса, не схватајући да Он није обичан човек који се убија већ носилац вечнога живота, савршени Бог.

- И сила коју носи у себе је вечна и непролазна, она је ваксрсла. И сила тог васкрсења је уграђена у свеукупну творевину, у људско биће, уграђена је у Христа распетога и васкрслога, и она је она на којој почива судбина овога свијета и свега онога на земљи што се догађа - каже митрополит.

- Зато ми прослављамо Христа васкрслога, одричући се Сатане - рекао је Амфилохије.

Подсетио је на речи које се изговарају на крштењу.

- Одричеш ли се сатане и свих дела његових …? Одричем се! Јеси ли се одрекао сатане? – Пљуни на њега! То је оно што се наставља у Цркви Божијој кроз векове и данас, одрицање од сатане и сатанских дела, пљување на демоне и одрицање од смрти и пролазности, и хођење путем који води у Живот вечни и пијење воде са извора живота вјечнога - истакао је митрополит.

“Власт наставља безбожни пут”

Амфилохије је додао да они који данас управљају судбином овог народа "настављају безбожни, сатански пут гонитеља Христових, пут Пилата, пут ондашњих Јевреја који су разапели Христа, пут безбожника који су утамничили Ловћенског Тајновидца".

- Они тим путем ходе одричући се пута којим је кренуо овај народ и простор још апостолских времена па наставио до и после Св. Саве, и наставио Светим Петром Цетињским Чудотворцем и Петром Ловћенским Тајновидцем. Одричући се тога пута који води у живот вечни, као и живота Св. Петра Цетињскога, и пљујућу у суштини на Светога Петра Ловћенског Тајновидца, нико од њих, па ни председник Црне Горе, практично до данас, није дошао у ове дане да узме благослов од Светога Петра Цетињскога јер он за њих не представља ништа - каже Амфилохије.

Даље је истакао да председник "хоће Црну Гору да поново поводе беспућем, враћајући се Питагори и Епикуру који грабе “искру божанску у скотско је селећи мртвило”, ходећи путем који води у смрт и пролазност, ништавило."

- Међутим, тај пут који води у живот вечни и они који су путеводитељи тога пута од времена многострадалнога Јова преко свих пророка до Христа Господа, који је тај пут истина и живот, и свих светих људи који су се распињали Христу кроз векове, али зато и били сведоци Његовога чудеснога васкрсења, тај пут је једини прави истински пут Цркве Божије - Цркве Христове - наводи Амфилохије.

“То где иде Црна Гора је беспуће”

Митрополит је изразио наду да ће доћи време да се Св. Петар Ловћенски Тајновидац извади из тамнице Фрање Јосифа и његовога каплара, који су, свако у своје време, срушили цркву на Ловћену и оскрнавили кости овог Божјег угодника.

- И данас у ово наше време овде се наставља то дело Фрање Јосифа и његовога каплара. И тај пут којим су они ходали се проглашава за пут Црне Горе а то није пут већ беспуће. То је сатански, демонски пут који разара и отуђује људе и народ од онога пута који води у живот вечни. То је пут смрти, пут ништавила - наводи Амфихолије

ИЗ МЦП је речено да је Амфилохије положио наду у Господа "да ће се садашња црногорска власт, која се заклиње, и ових дана се поново заклела, у те вредности Фрање Јосифа и његовога каплара, вратити путу Светога Петра Цетињскога Чудотворца и Светога Петра Ловћенскога Тајновидца, који је једини истински пут који води у живот вечни, и напаја људе животом и водом вечном”.

“Права Европа је Европа апостола Петра и Павла”

- Истинска, права Европа није Фрања Јосиф, ни Наполеон, ни Хитлер и њихови духовни и морални наследници, него Европа апостола Петра и Павла, то је пут светих великих епископа римских Климента и Григорија Двојеслова, Бенедикта Нурскијскога, Св. Фрање Асишкога, Европа Шекспира и Дантета. То је Европа, истинска, права, то су европске вредности - тврди Амфилохије.

Још једном је поновио да "Фрања Јосиф, тиранин и насилник, и каплар који је наставио његово дело и разорио свештену Цркву Светога Петра Ловћенскога Тајновица и утамничио његове мошти у онај пагански маузолеј, нијесу европске вриједности а да нажалост њима сада ходи Црна Гора”.

- Истинска Црна Гора јесте она Црна Гора Светога Петра Цетињскога Чудотворца, чије мошти овде целивамо, и Светога Петра Ловћенскога Тајновица. Та Црна Гора није никада ишла беспућем него путем који води у живот вјечни и свједочи тај пут и ту истину, тај живот и ту правду, чији су сведоци и наши дивни светитељи: Свети Сава, Свети Петар Цетињски и Свети Петар Ловћенски Тајновидац. Неко би њиховим молитвама Господ и нас утврдио да ходамо светим Божијим путем, путем Цркве Божије – Христовим путем, да ходамо тим путем сами себи и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајући - казао је Амфилохије.

Мило тера владике на робију, хоће да етнички очисти Црну Гору! Више о томе читаје ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА