Најновије

Епидемија се шири, проблеми за Путина?

Само данас је у Русији забележено чак 9.623 нових случајева коронавируса, што је нови једнодневни рекордни пораст.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Тиме је званичан број случајева ове земље скочио на 124.054.

Више од 64 одсто нових инфекција било је на територији Москве и московског региона.

Како расте пандемија коронавируса, здравствени систем најгушће насељеног подручја у Русији растеже се до крајњих граница.

Из болница стижу застрашујући извештаји о све већем броју пацијената. Око 9.000 новозаражених дневно се појављује широм Русије и за многе од њих нема места у болницама, а понестаје и лекова и медицинске опреме, наводи "Москов тајмс".

Русија већ данима обара рекорде у броју заражених коронавирусом, а сада је и премијер те земље Михаил Мишустин позитивно тестиран на ковид 19.

Премијер је током видео конференције обавестио председника Владимира Путина о резултату теста и напоменуо да ће влада наставити да ради као и обично.

Та вест је дошла у тренутку када је Русија премашила број од 124.000 заражених. На глобалној ранг листи, највећа земља света је сада седма најпогођенија, са више случајева од Кине, Турске, Ирана,...

И даље се добро држи у погледу смртности, са нешто више од 1.200 преминулих.

Званична бројка би значила огромну ефикасност у тестирању и лечењу грађања, што демантују бројна сведочења из болница, посебно оних ван Москве.

Здравствени радници из највеће болнице у граду Уфа упутили су ове недеље Путину видео апел захтевајући пуну истрагу о томе како је њихова болница постала "нулта тачка" за епидемију у целом региону.

Кажу да верују да су локалне власти у марту знале да постоји проблем, али да нису доставиле валидне резултате лабораторијских тестова.

"Не верујемо у податке из лабораторија које контролишу регионалне власти", кажу запослени у болници.

Њихова болница је 6. априла стављена у двонедељни карантин. Медицинско особље је остало затворено унутар болнице без довољно заштитне опреме и без места за одмор и спавање, а многи од њих су морали да наставе да раде и када су се и сами разболели.

Слична је прича и у другим руским регионима. Болничке службе или читаве болнице се затварају како би се спречило да вирус "побегне", а пацијенти и запослени остају заробљени у "људском инкубатору".

Москва се бори да повећа болничке капацитете за још 7.000 кревета, пошто се вирус и даље шири упркос томе што је прошло више од месец дана од увођења изолације.

Престоница је и даље је епицентар епидемије, али грађани престонице убедљиво имају најбоље шансе за висококвалитетну медицинску негу.

Међутим, чак и тамо здравствени радници све гласније причају о недостатку заштитне опреме. Исцрпљеном болничком особљу очајнички је потребно појачање. Студенти медицине прве године прискачу у помоћ, али има сугестија да то није добровољно.

Путин је поручио нацији у среду да врхунац тек треба да дође и да ће традиционални мајски празници протећи под карантином.

Прочитајте ОВДЕ   какав је нови пресек стања у Србији.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА