Најновије

СРПСКИ ДОКТОР САРАЂИВАО СА ГЕЈТСОМ! ОТКРИО ТАЈНЕ МИЛИЈАРДЕРА: "После тог састанка одлепио је за вакцинама!"

- Теже је променити свет други пут - каже др Драгослав Поповић, консултант Уницефа и Светске банке и председник Удружења за јавно здравље Србије, који је сарађивао и са фондацијом Била Гејтса, али и са др Ентонијем Фаучијем, челником америчког тима за борбу против КОВИД-19.

Бил Гејтс (Фото: Јутјуб)

- Он је већ једном променио свет. Нема их много на планети који имају то искуство и који знају како. Још је мање оних који су се одлучили да то ураде још једном. Пре двадесет година, скупио је двадесетак највећих ‘мозгова’ на дводневну дискусију око једног питања – дајте ми једну појединачну интервенцију која може променити свет набоље, хоћу да уложим своју енергију и новац у то. Од тога састанка, остала је страст Гејтса за вакцинама и имунизацијом, ГМБФ Фондација, ГАВИ Алијанса, Деценија вакцина, милиони деце заштићене вакцинама од болести и до данас незабележен процват науке о вакцинама и превенцији болести - каже Поповић.

Поповић овако описује начин рада Била Гејтса

- Питао сам Чипа Лајонса, који је тада био директор полио програма БМГ Фондације: Како изгледа провера учника рада са Гејтсом? Да ли те пита колико си кампања направио, колико милиона деце вакцинисао, колико тренинга урадио? ‘Ништа од тога, његова питања су типа да ли је Организација исламских земља довољно посвећена искорењивању полија, шта да он лично уради да се УН више ангажују идуће године, да ли је премијер Индије одвојио одговарајући буџет из државне касе за искорењивање дечје парализе, како ће се интеграције у глобалном фарма сектору одразити на доступност вакцина за дечју парализу… Њега остало не интересује. Само ‘велика слика’.”

Драгослав Поповић први пут је срео Гејтса 2005, дан пре него што је постао први појединац из цивилног сектора који се редовно обраћа Светској здравственој скупштини. Тражио је од СЗО и УНИЦЕФ-а да прочитају и дају коментаре на његов говор. С њим је био тим професионалаца какав тешко да је ико други могао да окупи. Он је пажљиво слушао и сам исправљао текст. Постављао је питања али пазио да не коментарише ништа што би могло да се сматра техничким питањем. За то су били задужени његови саветници - присећа се он.

Већ тада је глобално непрофитно улагање његове фондације у јавно здравље било скоро једнако програмском буџету СЗО. Ниједан појединац пре њега није имао такав утицај на глобално јавно здравље.

- Други састанак је био 2009, Гејтс је био врло незадовољан прогресом у искорењивању дечје парализе и запретио је прекидом финансирања. На састанку је питао: Како је могуће да мобилна телефонија допре до најзабаченијих крајева Африке, а глобални полио партнери не могу да допру до њих са полио вакцинама? Зашто не учимо ништа од њих? - каже он.

Сиријска војска наставила са офанзивом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА