Најновије

"ВАШЕ ПРАВО ДА ЗНАТЕ ШТА ВУЧИЋ ЖЕЛИ ДА ЗНАТЕ": РТС се све више претвара у РТСНС

Цинично, непримерено и срамно – овим речима су саговорници за danas.rs оценили начин на који је РТС-а написао саопштење упућено лидеру Двери Бошку Обрадовићу, који већ 11 дана штрајкује глађу испред Скупштине Србије.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Један од његови захтева је гостовање на РТС у трајању од 60 минута, што је јавни сервис одбио.

У саопштењу се, између осталог, наводи да би то био преседан „а тај преседан би сутра могао да постане правило јер би са пуно права свој сат програма могла да тражи самохрана мајка чија су деца гладна и боса, студент који пети пут пада на истом испиту, фудбалер који је промашио пенал, ратар коме је невреме уништило летину, партија која не може да пређе изборни цензус…“, навео је РТС.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за Данас да је непримерено, „а може се рећи и срамно“, скоро све у том саопштењу „и сада би било поштено да се Бујошевић, Стефановић и уредници Информативног програма потписују као РТСНС“.

– Они већ дуго обмањују своје суграђане који их плаћају да би добили истините и правовремене информације и саопштење само потврђује колико су забраздили у својој безобзирности и бруталности према сваком ко се усуди да критикује њиховог партијског шефа или истражује и објављује сумњиве послове, одлуке и набавке власти. И заиста ме више ништа не чуди, нити изненађује када су у питању челници РТС-а и пропагандисти из Информативног програма медијског сервиса свих грађана Србије и немам дилему да ће остати упамћени као Комракови и Милановићи друге декаде 21. века – сматра Бодрожић.

Новинар Вукашин Обрадовић оцењује за наш лист да „надобудан и бахат тон саопштења“ показује да челни људи РТС немају ни намеру да глуме јавни сервис, медиј који би по дефиницији требало да има једнак однос према свим грађанима Србије без обзира на њихова уверења.

– Бујошевић је ово писмо интонирао како би се, пре свега, додворио власти, без икакве жеље да примереним и одмереним аргументима одговори на захтев Бошка Обрадовића. Генерални директор је пристојност заменио улагивачким тоном јер очигледно су му мисли више ишле ка Андрићевом венцу и могућности да задржи фотељу челног човека РТС, него ли ка пристојној комуникацији на коју га обавезује функција – истиче Обрадовић.

Према његовим речима, овако се стиче утисак да је је руководство јавног сервиса само гласноговорник режима јер, уз сасвим непотребну дозу цинизма, непримерену јавној комуникацији, понавља аргументе есенесовског естаблишмента.

– Оно што посебно забрињава је то што је овакво писмо одаслато усред предизборне кампање у којој би јавни сервис требало да има централну улогу у одмереном, равноправном и цивилизованом извештавању. На тај начин, РТС аргументима, и још више интерпретацијом, уверава све оне који ионако гаје дубоку сумњу у објективност јавног сервиса кад је у питању предизборна кампања да су њихова страховања сасвим оправдана – закључује Обрадовић.

– Цинично, у најбољем маниру оних којима је у првом плану служење властима а не информисање и рад у корист грађана, што би требало да буде дефиниција телевизије коју финансирају и грађани – овим речима уредник Цензоловке Перица Гуњић оцењује тон и садржај саопштења упућеног лидеру Двери.

Према његовим речима, Обрадовићев захтев су у РТС-у поставили на ниво захтева отмичара или терориста са којима нема преговарања.

– То што је у Србији годинама отето право на подједнак третман политичких странака на РТС-у и што преко тзв јавног сервиса власт терорише све своје противнике, укључујући и критичке новинаре, због чега Обрадовићев захтев има смисла, очигледно није битно уредницима, ако они уопште доносе одлуке у вези са сопственим програмом – каже Гуњић.

Председник и потпредседник Двери – Бошко Обрадовић и Иван Костић, упутили су јуче отворено писмо и одговор Радио телевизији Србије (РТС), односно генералном директору и главном уреднику – Драгану Бујошевићу и Ненаду Љ. Стефановићу.

У писму наводе да су као народни посланици тражили „60 минута на РТС-у која је власништво грађана наше земље“ да би „грађани могли да чују истину, да објаснимо разлоге нашег штрајка глађу, да грађани добију шансу да чују шта се заиста дешава у држави, јер вас грађани за то плаћају“.

„Ви сте овај захтев одбили, позивајући се на вашу независност и непристрасно информисање. Навели сте да не одустајемо од намере да будемо незаконити главни уредник Информативног програма. Једини незаконити уредник Информативног програма РТС је Александар Вучић, и не само информативног програма Јавног медијског сервиса већ уредник целе Србије. Кућу која би требало да буде јавни сервис свих грађана претворили сте у мегафон вашег уредника Вучића, удавили сте је у лажи, цензури, страху запослених. Перманентне неистине које представљате као вести, свакодневно довођење народа у заблуду, прећуткивање истине, ширење пропаганде је нешто што ће заувек обележити вас двојицу, који сте професију за коју вас народ плаћа срозали до самог дна“, наводе Обрадовић и Костић и додају да „право на истину није ствар ни једне странке, нити било које политичке опције, право на истину је основно људско право, које сте управо вас двојица, за рачун и лични интерес вашег уредника Александра Вучића ускратили грађанима Србије“.

Радомировић: РТС има резерву према Обрадовићу

– Могу да разумем да РТС има резерву према човеку који је прошле године угрозио безбедност запослених на јавном сервису, али на РТС-у мора да буде места и за самохрану мајку чија су деца гладна и боса, и за студента који пети пут пада на истом испиту, фудбалера који је промашио пенал, ратара коме је невреме уништило летину, а и за Бошка Обрадовића. Томе служи јавни сервис – оценио је председник УНС-а Владимир Радомировић.

РТС из 2011. године

„Лидер Српске напредне странке Томислав Николић прекинуо је штрајк глађу после осам дана, на молбу патријарха Иринеја. По изласку из болнице, Николић се причестио на јутарњој литургији у Саборној цркви. Он је 16. априла ступио у штрајк глађу и жеђу, тражећи од власти да закажу ванредне парламентарне изборе. Штрајк жеђу је прекинуо у четвртак“, овако је јавни сервис извештавао пре девет година, када је тадашњи лидер напредњака штрајковао глађу. Јавни сервис је о његовом здравственом стању и његовим захтевима свакодневно извештавао, а лидера СНС-а, тада највеће опозиционе странке, у болници је посетио и бивши председник Србије Борис Тадић.

Зашто је Обрадовић прекинуо штрајком глађу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА