Најновије

АНАЛИТИЧАР И ГЕОПОЛИТИЧАР ТВРДИ: Балкан ће постати кључан у борби великих сила! Светски фронт ће се преселити у наше крајеве!

Словеначки аналитичар и професор геополитике Ларис Гајзер наводи да ће Балкан у наредним месецима постати опет врло битан за велике силе.

Словеначки аналитичар и професор геополитике Ларис Гајзер (Фото: Јутјуб)

Наводи и да ће утицај САД бити појачан, док ће кинеска спољна политика претпрети последице због пандемије коронавируса, и истиче да је именовање Лајчака и Бореља за дијалог о окупираној српској покрајини погрешан потез ЕУ.

– Уз актуелну кризу, Балкан ће постати још важнији за велике силе. Глобална трења између Кине и САД ће се појачати и с обзиром на то да је Кина желела да продре, како би дестабилизовала системе ЕУ и НАТО, преко Балкана и централне Европе, нормално је да ће Вашингтон сада покушати да се снажно супротстави реакцији користећи кинеске слабости. Кинеска инострана политика претрпеће дуготрајне последице услед кризе изазване пандемијом ковида 19, а Балкан ће постати један од главних фронтова за САД. У оквиру таквог сценарија, мислим да је очигледно да би САД желеле да се косовски чвор брзо реши – наводи он.

На питање да ли је сада уопште могуће очекивати конференцију какву су пре пандемије припремали званични Париз и Берлин, одговара да је то мало вероватно.

– Конференција би могла бити могућа, али је мало вероватно да ће се ускоро организовати. ЕУ је претрпела кризу унутар кризе и мора се пре свега стабилизовати. Због недостатка одговарајућег одговора на италијанску и шпанску кризу, ЕУ је ојачала општу перцепцију важности појединих држава губећи прилику да се заувек усидри у нашој заједничкој судбини – каже он и додаје:

„Ковид 19 је убрзао процесе преобликовања међународног поретка. Раније су ЕУ и пре тога ЕК били пројекти важни за САД након Другог светског рата. Сада је Брегзит заједно са немачком доминацијом у Европи разлог за дубље, обновљено ангажовање Вашингтона у нашем регионалном балансу снага. Свака конференција је добродошла као разјашњење у вези са опцијама, али свака будућа конференција о Косову биће далеко од француско-немачке идеје“.

Капетан Драган послао поруку Србима и најавио нову борбу! Више о томе ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА