Најновије

Геополитичка превирања у доба короне

Већина европских земаља верује да је најгора фаза пандемије иза њих, уз дозу забринутости због могућег другог таласа.

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: РИА)

Други талас би могао уследити након што се живот врати у нормалу – или барем нешто што наликује на нормалу. Осим епидемиолошког другог таласа, Европи и Западу прети друга опасност – геополитички други талас, пише амерички часопис „Атлантик“.

А те спољнополитичке, економске и војне последице једнак су разлог за забринутост западних влада.

Новинар овог часописа излаже следећи хипотетички сценарио: у исто време док Европа и САД стављају коронавирус под контролу, он измиче контроли у земљама трећег света. Развијене земље, саме исцрпљене пандемијом, задужене због пакета помоћи посрнулој економији и усред нове економске кризе, не шаљу помоћ на време. Наступа општа паника.

Мигранти се поновно гомилају на југу, односно југоистоку Европе. Нека од држава погођених пандемијом проглашава стечај због јавног дуга, углавном према западним банкама, који не може платити. У све већем хаосу неки диктатор види прилику за заузимање територија друге земље. А САД, које се под Доналдом Трампом све више окрећу себи и изолују од света, пуштају Кини да заузме њихово место „светског полицајца“.

Даље се наводи да је то само један од неколико сценарија које су му изложили безбедносни стручњаци, академици и владини саветници. Сви су они, додаје, уверени да овај геополитички други талас долази. Питање је само где ће ударити.

Историја нас учи да велике промене и поремећаји могу изазвати непредвидиве и далекосежне реакције. Рушење Вол стрита 1929. довело је не само до ере Њу дила у Америци него и до Велике депресије широм западног света, што је посредно допринело расту фашизма и избијању Другог светског рата. Још један финансијски колапс у Америци, онај из 2008. године, изазвао је еврокризу, а неколико година касније уследили су Брегзит у Великој Британији, као и победа Трампа у САД.

Тензије између САД и Кине, али и у Европској унији

Коронавирус је нанео још један нагли шок глобалној економији и заоштрио тензије између САД-а и Кине, баш када су били на прагу договора. Трамп и Мајк Помпео већ су неколико пута изнели оптужбу да је САРС-Цов-2 изашао из биолабораторија у Вухану, а не са такозване мокре пијаце, као што се углавном претпостављало. Амерички медији јављају како се у Вашингтону све више разговара о могућој одмазди према Кини због њене одговорности за ширење пандемије, без обзира на то одакле је коронавирус потекао.

У исто време, глобална трговина генерално је успорила, а поделе у Европској унији, односно разлике иозмеђу њеног богатијег севера и задуженијег југа, продубиле су се. Стога се намеће логично питање – какве последице можемо очекивати након ове кризе?

– Историчари воле крајеве поглавља – сматра спољнополитички експерт и бивши члан америчког Одбора за одбрамбену политику Роберт Каплан, који је овог месеца саветовао британску владу о потенцијалним индиректним последицама пандемије.

– Ковид 19 ће многи видети као још један крај поглавља – додаје у разговору за Атлантик.

„Путинов агресивни опортунизам вероватно ће постати још гори“

Оно што посебно забрињава овог Американца, али и многе британске спољноополитичке стручњаке, питање је како ће се поставити Русија с Владимиром Путином на челу. Мајкл Кларк, професор одбрамбених студија на Кингс колеџу у Лондону и бивши специјални саветник Британског националног одбора за безбедносну стратегију, коментарише за овај часопис да Русија, економски ослабљена и погођена историјским рушењем цена нафте, представља велику опасност за сигурносне интересе Запада.

– Путинов агресивни опортунизам веројатно ће постати још гори. Природа Путиновог вођства је да он не може мировати; мора гурати напред. То га чини још нестабилнијим – каже Кларк, преноси портал Индекс.

Ни „Пакс Американа“ ни „Пакс Синика“ него – међународна анархија?

Бивши аустралијски премијер Кевин Руд, међутим, у својој колумни за амерички часопис „Форин аферс“ „Фореин Аферс“ предвиђа да ће и Кина и САД вероватно изаћи из ове кризе знатно ослабљене.

Уместо обновљеног „Пакс Американа“ или новог „Пакс Синика“ као темеља за међународни поредак, Руд сматра како је „непријатна истина“ да ће моћ обе светске силе бити умањена, и у кући и у иностранству, а последица ће бити споро али постојано скретање према међународној анархији, у свим доменима, од међународне сигурности преко трговине до борбе против пандемија.

Уместо међународне сарадње, добићемо бујање разних национализама, а хаос повезан уз одговор на пандемију само је најава општег хаоса који нас чека, упозорава Руд. По његовом мишљењу, три фактора ће и у овој историјској прекретници бити одлучујућа за будућност светског поретка: промене у односу економске и војне снаге светских сила, перцепција те промене у остатку света и стратегије које светске силе примењују у тој нестабилној ситуацији.

Да ова пандемија и катастрофалан одговор Трампове администрације представља озбиљан ударац америчкој репутацији и моћи, кажу многи. Но Руд сматра како је пандемија ослабила и Кину на више нивоа, од отварања простора за несугласице унутар Комунистичке партије Кине, преко огромне економске штете коју је Кина претрпела због масовног карантина широм земље до све већег замерања остатка света због очитог кинеског заташкавања епидемије на њеном почетку.

Које ће тајне Турцима открити „Панцир“ заробљен у Либији, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА