Најновије

"ОВО ЈЕ АКТ НАЈСРАМНИЈЕ ИЗДАЈЕ!": Додик бесан на СДС И ПДП због усвојене резолуције у парламенту БиХ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је усвајање Резолуције о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, која је добила подршку у Парламенту БиХ, невиђена подвала и потпуна ревизија историје у функцији бошњачке елите.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- Они који су то подржали желе да релативизују ствар, а они коју су то подржали у име српског народа нису водили рачуна о српском страдању и огромним жртвама које смо имали - рекао је Додик.

Упозорио је да се у БиХ упорно заборављају српске жртве, попут 12.000 убијених у Гаравицама код Бихаћа, те на другим стратиштима. Указао је да се у усвојеној резолуцији наводи реченица "значајан број жртава из БиХ", а затим и "антифашизам који су показали Бошњаци, Хрвати и Срби", те да су то подржала по два посланика из СДС и ПДП.

- Зар је то историјски тачно!? - рекао је Додик. -Необјашњиво је како су то Бошњаци антифашистички народ, ако нису постојали у Другом светском рату, јер су тада били муслимани и нису били ни заокружени као народ.

Напоменуо је да се у документу нигде не помиње геноцид над Србима који је извршен у Другом светском рату.

- Допустити да то прође је акт најсрамније издаје! Чињеница је да су суштину усташког покрета чинили Хрвати и Муслимани, односно данашњи Бошњаци. Па какво је онда ово прање? Који Србин је ово могао да прихвати. Може, наравно, из СДС и ПДП. Срамна је улога њихових посланика у изгласавању тог акта - рекао је Додик током седнице НС РС.
На примедбе опозиције у вези са архивском грађом из Јасеновца, Додик је истакао да је тај материјал послао у Музеј Холокауста у Вашингтону и да о тим документима сада брину Јевреји, појашњавајући да је, у то време, то био једини начин да грађа не заврши у рукама Сфора, после чега би вероватна била пребачена у Загреб.

Шеф клуба посланика СНСД у ПБиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ за "Новости" каже да су гласањем за резолуцију посланици СДС и ПДП наставили са спиралом издаје српских националних интереса.

- Омогућили су политичком Сарајеву да се лажно представи домаћој и светској јавности и да заташка историјске чињенице о масовном учешћу муслимана у усташкој војсци. Захваљујући њиховим гласовима Бошњаци постадоше "првоборци и антифашисти", иако историјске чињенице непобитно говоре другачије - рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, додајући да Срби, Јевреји и Роми од жртава геноцида и расних закона НДХ постадоше "значајан број жртава БиХ".

Прислушкивање као “политички перформанс”

ТОКОМ излагања у Народној скупштини Милорад Додик је рекао да власт у Српској "прислушкује" телефоне опозиције. Навео је и да "нема власти која не прислушкује опозицију". То је изазвало бурне реакције СДС и ПДП, који су против Додика данас поднели кривичне пријаве. Опозиција тврди да је Додикова изјава била "јавно признање". Први човек МУП РС Драган Лукач тврди да је све политичка игра, те да нема никаквог нелегалног прислушкивања.

- То је политичка игра Додика са одређеним посланицима. Баци им неку политичку лоптицу, па се они с тим играју неколико дана - рекао је Лукач.

А Додик је за АТВ рекао да је све био "политички перформанс или што се у народу каже 'зезање'".

Американци довлаче ратне авионе у Јапан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА