Најновије

ПОРОДИЧНА СВАЂА! Пао сиријски тајкун! Асад жртвује богатог рођака како би сачувао Путина! (ВИДЕО)

Сирија је запленила имовину блиског рођака Башара ал Асада и моћног бизнисмена који се недавно јавним видео обраћањима жалио на режим, молећи председника за помоћ у отплати вишемилионског дуга, што указује на могући раздор у богатој породици која влада Сиријом последњих 50 година и на све већи напор режима да напуни благајну ратом опустошене земље

Асад и Путин (Фото: Kremlin.ru)

Сиријска влада наредила је заплену имовине рођака председника ал Асада, Рамија Маклуфа, као и његовој супрузи и деци. У владином документу с печатом од 19. маја наведено је да наредба има за циљ осигурање исплате дуга регулаторном телу за телекомуникације.

Раздор у владајућој елити откривен је након што се Маклуф, један од најбогатијих људи Сирије, посвађао с властима које тврде да његова компанија за мобилне телефоне Сиријател дугује 134 милијарде сиријских фунти, што је око 77 милиона долара. Сиријска влада је посебним налогом Малуфу такође забранила да у наредних пет година склапа уговоре с државним фирмама.

Маклуф, некада важна фигура Асадовог уског владајућег круга, осврнуо се на спор у три видео поруке у којима је апеловао на Асада да му помогне. У свом последњем обраћању, Маклуф је казао да му је речено да одступи с места директора Сиријатела. Такође је рекао да је од судова затражено да именују законског старатеља који ће управљати Сиријателом, називајући то покушајем искључења из компаније док је одлуку о одузимању имовине назвао незаконитом.

Маклуф, који је под америчким и санкцијама Европске уније, имао је велику улогу у финансирању Асадовог ратног напора. Сиријски стручњаци кажу како би свађа могла остати забележена као први велики слом у фамилији која влада земљом откад је Асадов отац Хафез преузео власт пре 50 година.

Јавни дневник раскола

У свом првом видеу крајем априла Маклуф је преклињао Асада да спречи пропадање компаније која је оптерећена прекомерним и "неправедним" порезима. Тог месеца Маклуфу је речено да мора да плати наводни дуг влади у вредности од 180 милиона америчких долара - тврдња која је вероватно потакнула серију Маклуфових видеозаписа у последњих месец дана.

Сиријско регулаторно тело за телекомуникације наводи у изјави државној новинској агенцији САНА да је Сиријател одбио да плати државну накнаду, па ће "Сиријател бити одговоран за све правне последице" због одбијања враћања дуга. Сиријател има 11 милиона претплатника, а 50 одсто прихода иде држави.

Маклуф, четири године млађи од 54-годишњег Асада, некад је описиван као централна личност сиријске привреде и важан партнер председника, који је на почетку сукоба у Сирији одустао од пословања како би се бавио добротворним радом, али је остао повезан с владом. Његови видеозаписи, објављени на Фејсбуку изгледају као јавни дневник све јачег раскола - и пада некад моћног тајкуна.

Питање оставке

Шеф највећег сиријског мобилног оператера, Сиријател, био је упетљан у борбу с Асадовом владом од прошлог лета када су власти одузеле његову добротворну организацију Ал-Бустан и распустиле припаднике милиције који су му припадали, пише агенција Франс прес.

Када је министарство финансија у децембру замрзнуло имовину неколико бизнисмена због утаје пореза и недозвољеног богаћења, сиријска штампа је рекла да су Маклуф, његова супруга и компаније такође били укључени. У интервјуу за сиријску државну телевизију у октобру, Асад је рекао да је "позвао све у приватном сектору који су потрошили државне фондове да врате новац".

Маклуф, који такође има удела у компанијама које се баве струјом, нафтом и некретнинама, у свом видео обраћању оптужио је сигурносне службе да притварају запослене како би га застрашили да одступи од својих послова. Према Сиријском опсерваторију за људска права са седиштем у Британији од априла је ухапшено око 40 радника Сиријатела и 19 из Ал-Бустана.

Осуђујући хапшења, Маклуф је тврдио да ће власти пустити запослене ако уплати 185 милиона долара и поднесе оставку на место челника Сиријатела. Асадов рођак је рекао да би био вољан да плати износ који траже власти, али да је питање његове оставке црвена линија.

Проблем јавног обраћања

Рами Маклуф је вероватно разљутио сиријски режим јер је у низу видео апела молио Асада за помоћ у отплати дуга исказујући тиме јавно незадовољство и откривши свађу у срцу сиријске владајуће породице.

"Спремни смо да платимо, али готовину немамо спремну, па те молим да нађеш одговарајући механизам како бисмо платили без оштећења компаније", рекао је у првом видеу у којем је молио за помоћ више од десетак пута.

Тада су сиријски аналитичари рекли како ће тај потез веројатно довести до штетних последица за Маклуфа.

Међутим, постоје нагађања да би одлука о изрицању огромних новчаних казни Маклуфу могла бити повезана с непрекидном борбом Сирије за отплату дугова Русији за војну и економску подршку.

Бројне теорије

Бројне теорије круже о Маклуфовом паду. Неки кажу да је постао превелик и превише богат. Други да је његова добротворна Бустан, затворена прошлог лета, била конкуренција добротворној организацији председникове супруге Асме ал Асад, коју Сиријци виде као веома моћну карику режима.

Једна од теорија односи се на односе с Кремљом. Корупција у Сирији критикована је у руским медијима које подржава Владимир Путин, Асадов најважнији савезник и заштитник. Како је Маклуф за многе Сиријце симбол корупције - сматрало се да узима провизију за сваки озбиљан пословни посао у Сирији те је прозван као ‘господин пет одсто’ - могуће је да га Асад жели жртвовати како би сачувао Путина. Међутим, чињеница је да нико изван владајуће породице не зна тачно шта се догодило иза затворених врата режима.

Рами Маклуф је први рођак председника Башара ал Асада с мајчине стране, наводи Би-Би-Си додајући да су они приближних година, у својим раним педесетима, и били су пријатељи из детињства. Маклуф је сматран сталним заговорником режима који је ретко у јавности говорио о породици, политици или свом послу. 

Објављујући видео записе и документе на Фејсбуку у оном што више личи на губитничку битку, чини се да је Маклуф изгубио снагу. Међутим, он никада неће бити сиромашан и један је од ретких у Сирији, где према подацима УН око 80 одсто становништва живи у сиромаштву, готово 10 милиона нема довољно за јело, а половина је због рата изгубила своје домове. Сиријске благајне су празне након готово деценије рата који је уништио већи део земље.

Сиријска валута

Свађа између Маклуфа и сиријског режима долази усред невиђеног притиска на сиријску локалну валуту, написао је амерички лист ЛА тајмс истичући да је влада већ покушала пронаћи додатне изворе решавања финансијских проблема, укључујући потрагу за десетинама милијарди долара које су лојалисти прокријумчарили.

Последњих дана сиријска фунта - коју су угрозили готово деценија рата, далекосежне санкције, а сада и епидемија корона вируса - на црном тржишту достигла је вредност од готово 2.000 фунти за долар.

Маклуф је помагао влади у ратним напорима. Користећи своје везе с Асадом, постао је централни играч у многим водећим индустријским гранама у земљи, потискујући ривале или присиљавајући их да му доделе удео предузећа у некретнинама, банкарству, грађевинарству, хотелима, одмаралиштима, нафти и плину, бесплатне трговине и телекомуникације.

Његове присталице указују на Маклуфова добротворна дела, укључујући медицинско лечење војника сиријске војске као и помоћ у храни у целој земљи. Критичари указују на раскошан животни стил његових синова у Дубаију, који су неретко на друштвеним мрежама објављивали фотографије скупоцених аутомобила и приватних авиона.

Аналитички развој догађаја представља спектакуларан пад личности која се сматрала стубом државног вођства, која ради очувања моћи већ деценијама балансира између породичних веза и оданости клановима.

"Маклуф је готов", рекао је у телефонском интервјуу сиријски аналитичар са седиштем у Дамаску Дени Маки. "То је почетак краја."

Прочитајте ОВДЕ ко би могао да замени Владимира Путина на месту председника Русије.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА