Најновије

Да ли жилет жица постаје политика Србије?

Жилет жица знатно је оштрија од стандардне, бодљикаве жице и дизајнирана је да оном ко покуша да је пробије нанесе озбиљне резове по телу и одећи.

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

Овима речима једна од компанија која се бави производњом жилет жице рекламира производ који, судећи према конкурсној документацији објављеној на сајту Министарства одбране, треба да буде употребљен за ограђивање Центара за азил и прихватних центара за мигранте.

Према документацији коју су први приметили новинари Радија Слободна Европа, планирана је набавка 2.420 килограма жилет жице, заједно са 1.521 метром ребрастог гвожђа у шипкама и 50 килограма поцинковане жице за везивање. Иако се из прецизних навода у конкурсној документацији да закључити да се тачно зна који објекти су планирани за ограђивање, мало коме је заправо јасно шта стоји иза ове јавне набавке.

То у току јучерашњег дана није било познато ни Комесаријату за избеглице, организацији која управља центрима за азил и прихватним центрима.

– Нама таква мера није најављена, а имамо јако добру сарадњу са Војском Србије. Напротив, тамо где је војска жицу поставила током ванредног стања, а то је у близини привременог шаторског центра у Моровићу, уклоњена је, а и сам центар је затворен и више не постоји, речено је Данасу у Комесаријату.

Соња Тошковић, директорка Београдског центра за људска права, истиче да је неопходно да се надлежни изјасне због чега је планирана набавка ограде и шта тиме жели да се постигне.

– Тренутно је јако мало поузданих информација доступно, пошто се нико од надлежних није изјаснио о овом питању. Јавно позивамо представнике Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и Комесаријата за избеглице да отворено кажу због чега се набавља ограда и жилет жица, који су то центри које они планирају да ограде и шта тиме желе да постигну, кога да заштите, наводи Тошковић за Данас.

Реакције на најављену набавку јуче су дошле и од групе невладиних организација које су изразиле дубоку забринутост због овог поступка, наводећи да би реализацијом овог пројекта Србија отворила ново, негативно поглавље у погледу начина на који третира избеглице, мигранте и тражиоце азила, и убрзала забрињавајућу праксу милитаризације управљања миграцијама.

„Овакав потез Републике Србије само је још један у низу којим се у јавности ствара анимозитет према избеглицама и мигрантима, и њихова стигматизација као претње по наше друштво која је већ за последицу имала угрожавање живота становника прихватног центра у Обреновцу“, наводи се у саопштењу које су потписали Иницијатива за економска и социјална права А11, Мрежа психосоцијалних иновација ПИН и Центар за миграције Инфо парк.

Директор Инфо парка Гордан Пауновић истиче да би ограђивање центара за прихват миграната означило радикалан заокрет у односу на политику коју је држава примењивала претходних година, а која се није у значајној мери ослањала на репресију.

„Овакав, репресивнији систем, по мом мишљењу не би функционисао. Он би подразумевао да би много мање људи било у камповима и да би их полиција и војска јурили, хапсили и враћали у центре, одакле би они поново покушали да беже. Био би то један јако ружан, дистопијски сценарио, каже Пауновић. Он додаје да сумња да ће држава кренути у том смеру, пошто би била суочена са озбиљним критикама из Европске комисије.

Група невладиних организација позвала је Министарство одбране да без одлагања повуче наведени тендер и да се врати у оквире свог уставног деловања а да питање управљања и обезбеђивања прихватних и центара за азил остави органима који су за то надлежни – Комесаријату за избеглице и миграције и Министарству унутрашњих послова.

Подсетимо, спорна јавна набавка је уследила свега два дана након што је наредбом председника Србије Александра Вучића војска ангажована да обезбеђује три прихватна центра у општини Шид. Ову одлука наишла је на критике стручне јавности оцењујући је као популистичку, незакониту и непотребну.

Вулиново министарство ћути

Лист Данас је настојао у току јучерашњег дана да од Министарства одбране добије одговор на питања због чега се набавља ограда и који центри су планирани да се ограђују, али одговор нису стигли.

Светски геополитички стручњак има решење за Косово! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА