Најновије

МИЛОГОРЦИ УПЛЕЛИ ПРСТЕ! БРИТАНСКИ ШПИЈУНИ РУШИЛИ СРБИЈУ: Агенти МИ6 вршљали по нашој земљи са Ђукановићем сарадником!

Горан Живаљевић, заменик директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) у време власти Зорана Ђинђића, открио је да су агенти британске обавештајне службе (МИ6) имали велики утицај у Србији деведесетих година, да су чврсто сарађивали са црногорским политичарима и да су умногоме допринели да се Црна Гора осамостали!

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Најактивнији британски обавештајац у Београду био је Џорџ Базби, који је активно радио на одвајању свих сегмената црногорске државе од београдског утицаја. Базби се у то време састајао с човеком од поверења црногорског лидера Мила Ђукановића.

Кључни човек

- Разлаз „два ока у глави“ је започео управо тај, често помињани британски обавештајни официр стациониран у Београду, играјући полако на пукотине у тадашњој Савезној влади и Војсци Југославије, које су га неминовно довеле до луцидног шефа црногорске службе Вукашина Мараша, Миловог човека од поверења, испоставиће се касније и кључног човека постепеног стицања црногорске независности - навео је Живаљевић у књизи и додао:

- Српска служба је јануара 1996. године снимила сусрет Вукашина Мараша са тим британским обавештајцем у ресторану хотела „Југославија“ (прикладно име за место где почиње рушење последње Југославије), што је био први документовани материјал о избору нових стратешких савезника, тада федералне јединице, а одавно већ самосталне државе Црне Горе.

Генерали, уредници, бизнисмени...

Живаљевић истиче да је с временом то ново стратешко партнерство стигло до тог степена сарадње да су „црногорске инсталације у Србији биле у пуној функцији британских и америчких служби, где је тај црногорски ДБ био у рангу подизвођача радова“.

- Било је ту генерала, амбасадора, опозиционих лидера, полицијских функционера, главних уредника, бизнисмена и, наравно, оних „независно-безбедносних аналитичара“ којима је та, суштински криминализована, црногорска служба била матична кућа у борби против Србије, што се тих година вешто и паметно звало „борба против Милошевићевог режима“. Ту су наша браћа Црногорци, као на неком убрзаном курсу, сустигли до 2000. године Хрвате, Бошњаке, Албанце и Македонце, који су на антисрпским позицијама и наводној заштити од великосрпске агресије, још од краја осамдесетих, градили своје обавештајне службе и државе, стичући уједно углед у тој тзв. евроатлантској безбедносној заједници - открио је Живаљевић у својој књизи „Служба“.

На председника СРЈ утицали преко ЈУЛ-а Мире Марковић

Британски обавештајци су велики утицај на власт остваривали и преко људи из ЈУЛ - странке Мире Марковић. Живаљевић каже да су им за то послужили прагматични припадници те странке, односно сви они који су намеравали да сачувају своју позицију и капитал након политичких промена које су тада куцале на врата. Преко тих људи, који су имали могућност утицаја на Марковићеву, Британци су пласирали „пожељне добре вести“.

- Врхунац тог контролисаног јуловског (читај британског) утицаја било је наговарање Слободана Милошевића, подразумева се преко супруге, да распише ванредне изборе 2000, јер „народ безрезервно подржава свог председника“. Британска улога у том сценарију је била филигранска и немерљива - наводи Живаљевић. Он додаје и да су можда због такве улоге касније, после промене власти 2000, многи јуловци били заштићени, па тако „нико од функционера ЈУЛ није одговарао ни за једно кривично дело или злоупотребу након промена 5. октобра, иако су били парадигма наше пропасти и лоповлука“.

Британци водили полицију, Михајловић био само декор

Од свих страних служби које су икада биле активне у Србији, највећи утицај на овдашњи друштвено-политички живот имала је британска, тврди Живаљевић. Како наводи, свој утицај су Британци деведесетих највише имали преко Нове демократије - странке Душана Михајловића која је била језичак на ваги између власти и опозиције, те део владе Мирка Марјановића од 1994. до 1997. Британци су тако, каже бивши заменик шефа БИА, добили „одличан увид, а и могућност већег утицаја на све политичке токове у Србији тог времена“. Утицај су имали и после октобарских промена 2000, такође преко Михајловићеве странке, која је касније преименована у Либерали Србије, а која је добила вођење МУП.

- Нећу много претерати ако кажем да је овај ресор фактички додељен Британцима као принудним управницима, где су новопечени Либерали Србије били само декор ради какве-такве политичке коректности јер је стварно глупо, чак и за Србију тог времена, да странци званично воде сектор безбедности једне земље - наводи Живаљевић.

Прочитајте ОВДЕ како је митрополит Амфилохије ударио на власт у ЦГ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА