Најновије

СМЕЛИ ПОТЕЗ АМЕРИКЕ, ИЛИ ЋЕ УСПЕТИ ИЛИ ОКРЕНУТИ СВЕ ПРОТИВ СЕБЕ: САД гради фронт на Пацифику од азијских народа да се супростави Кини!

Сједињене Државе предложиле су изградњу партнерства са својим савезницима из Индије и Пацифика као једну од стратегија за суочавање са Кином усред пораста тензија између Вашингтона и Пекинга.

Америчка морнарица (Фото: army.mil)

 

Бела кућа и америчко Министарство одбране саопштили су у четвртак да је извјештај, „Стратешки приступ Сједињених Држава Кини“ који је припремило то одељење, достављен Конгресу САД-а према Закону о одобравању националне одбране.

Вашингтон је у извештају неколико пута описао да Пекинг практикује штетно понашање, позивајући се на оно што сматра кинеским економским и безбедносним претњама. Извештај предлаже да Сједињене Државе ојачају своје партнерство са институцијама, савезницима и партнерима да превазиђу изазове Кине и учине да Кина заустави или смањи мере штетне за националне интересе САД-а, њихових савезника и партнера.

Када је реч о дипломатским односима, у извјештају се истиче да Вашингтон настоји изградити кооперативно партнерство са својим савезницима, партнерима и међународним организацијама и развити позитивне алтернативне начине за подршку заједничким принципима слободног и отвореног система.

Према извештају, Сједињене Државе раде на координацији визија и метода за ове земље, попут стратегија које се односе на регије Индијског и Тихог океана од стране Асоцијације нација југоисточне Азије, Јапана, Индије, Аустралије, Јужне Кореје и Тајвана.

У извештају се такође каже да Кина користи свој економски утицај да извуче политичке уступке из других земаља, попут Јужне Кореје, Аустралије, Канаде и Јапана, позивајући се на оно што описује као покушаје Пекинга да се меша у политичке и комерцијалне операције тих земаља.

Амерички маринци наоружани до зуба упали у село у Сирији! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА