Најновије

ВУЧИЋ ОДБРУСИО ШИПТАРИМА: Тачијеви снови нек остану на сновима! Ако понуда за КиМ буде оно што назирем, одговор ће бити "не (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Косова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде, и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити “не”.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Медвеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Каже да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разне приче које се продају новинама, али да није добио одговор.

"Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а, ако то буде онда, ће одговор бити не”, нагласио је он.

На наводне понуде, каже, неће да одговара, јер су бесмислене, попут Тачијеве.

“Када погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу - Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост”, објаснио је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Казао је да онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, поручио је да то да ће Србија некада нешто добити окаче “мачку о реп”.

“Је ли суштина да сваким даном говорите да Србија не може територијално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно проступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе, и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите”, поручо је Вучић.

Каже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

"Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам педседник Србије... Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао”, додао је он.

Казао је да је рационалан и прагматичан човек, И да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

“Није Србија ни близу иста држава, каква је била пред 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999, 2000, 2006, 2008, 2010... Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталимо и да будемо у томе испред осталих”, закључио је он.

Је л' КиМ важно онима у Бремену, Лилу, или Србима и Албанцима?

“У више европских држава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде, као да је то ствар договора великих, а не Срба и Албанаца”, рекао је Александар Вучић.

Вучић је, коментаришући изјаву америчког амбасадора Годфрија да Београд и Приштина треба да нађу компромисно решење без мешања са стране, рекао да веома поштује амбасадора САД, да је веома коректан човек који би жзелео компромисно ресење и да са његове стране није осетио никакав притисак.

"Али, да не будемо лицемери, у више европских дрзава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде. А ко сте ви, шта се то вас тиче шта ће да раде Срби и Албанци?", указао је Вучић.

Како каже, по томе испада да није важно шта мисле Срби и Албанци, већ шта мисле велики, а ми треба да ћутимо и кажземо - "у праву сте".

"Јер, то је много важно за оне у Њукаслу, Бремену, Лилу, а кога брига за Србе у Куршумлији, Грачаници, Гораждевцу.… или Албанце у Пећи. Мало је сумануто, али то је свет у коме живимо. Велики себи дају све за право, а ако кажете нешто о њиховој земљи биће увређени, а ако кажете шта мислите не добијете одговор, иако свако зна шта је истина. Али са тим притисцима ћемо се и даље суочавати", указао је Вучић.

Он је подсетио да су још крајем 19. века стране службе убацивале своје људе код нас, и да смо ми сувише мали да се они не би тукли за своје политичке интересе, утицај и превласт.

"Али ми морамо да се боримо за своје интересе и кажемо много сте нам важни, али ми водимо своју независну и слободарску политику", поручио је Вучић.

Упитан за изјаву Хашима Тачија о размени територија и да сања о томе да Косову припадну Прешево, Медвеђа и Бујановац, Вучић је рекао да га снови не занимају.

"Што се тога тиче нек остане на сновима", закључио је председник.

Не мислим да је Трамп на нашој страни, али хоће да нас чује

“Не мислим да је председник САД Доналд Трамп по питању КиМ на нашој страни, али не мислим да је човек који не жели да чује нашу страну, што је огромна промена у односу на оно што смо имали раније”, изјавио је председник Србије.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је видео писмо организација Албанаца у САД Трампу да је његова администрација на линији српске политике према Косову.

Вучић истиче и да никад не потцењује иницијативе Албанаца у САД.

"Реч је о изузетно моћном фактору, нарочито на источној обали, посебно у Њујорку и Вашингтону", рекао је Вучић и додао да нас је више и скупље коштала трећа Призренска лига, формирана у Њујорку 1946, него прва и друга, те да морамо да водимо рачуна о томе.

"Да ли је албанска емиграција у САД за нас озбиљан проблем у том политичком смислу - нема никакве сумње, пошто су то веома богати и утицајни људи који воде кампању против наше земље и било какве идеје која би ишла ка компромису и ка нечему што би могло да значи да и Срби нешто добију, а не да Албанци добију све, а Срби да изгубе све", навео је Вучић.

Ко хоће нек изађе на изборе

“Ко хоће да изађе не изборе нека изађе, а ко неће не мора”, поручио је Александар Вучић и истакао да сваки грађанин има право на избор.

"То је код нас остављено на вољу сваком човеку. И да будем искрен уопште ме не занима", казао је Вучић.

Председник је тако одговорио на констатацију новинара да из свих релевантних европских избора штижу поруке да нема оправдања за неизлазак на изборе и питање да ли мисли да његови политички противници често имају селективан однос према порукама који стижу из Европе.

Србија ће бити број један по стопи раста

Председник Србије Александар Вучић поновио је уверење да ће Србија по стопи раста бити број један у Европи.

"Бићемо најуспешнији, мерено методологијом Евростата, зато што смо прошли тешке мере 2014. и 2015. године и имамо највиши ниво страних директних инвестиција", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија озбиљна земља, снажне финансијске струкуре и озбиљних јавних финансија.

Оценио је да многи у Србији не желе у то да поверују, али и истакао да је тако било и раније.

"Када је ММФ говорио да ћемо имато раст БДП од 2,5 одсто, они што ме сада критикују да ћемо да 1,5 одсто, ми смо завршили на 4,4 одсто. Кад су рекли да ћемо после првог лошег квартала 2019. године да ћемо да завршимо на 2,5, завршили смо на 4,2 и били трећи у Европи 2019. године", рекао је Вучић.

Говорећи о критикама због задуживања, Вучић је рекао да је Србија од ММФ могла да добије само 800 милиона евра краткорочно, до три године, да би камата испала негде до 4,45 одсто, што је драматично више од 3,125 одсто колико износи камата на продату еврообвезницу.

"За мене је застрашујуће да то говоре људи који су нас задуживали краткорочно на 7,5 одсто и то у време кад нисмо имали корону нити било шта слично", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће јавни дуг Србије бити под апсолутном контролом, далеко нижи од немачког, двоструко нижи од француског и троструко нижи од италијанског.

Хвала вам, заувек остајете наши јунаци

Председник Александар Вучић приредио је раније данас пријем за лекаре и медицинске сестре из целе Србије који су били ангажовани у ковид болницама, захвалио им на свему што су учинили током борбе против Ковида 19 и на сваком спасеном животу.

"У почетку су сви аплаудирали, данас многи преиспитују различите ствари, али шта год ко покушао да уради - ви ћете заувек остати јунаци наше земље и хероји отаџбине", рекао је Вучић.

Сви они су се, каже, борили и радили нешто што нико други није могао. 

"То су били дани ваших мука, али дани који ће остати запамћени у историји као дани славе и ваших подвига. Ми смо своје родитеље и децу дали вама у руке, и више веровали вама него себи", рекао је Вучић.

"Дали сте нам наду и будућност, а сада је питање шта можемо ми вама да дамо, осим дивљења, захвалности и аплауза", казао је председник Србије.

Вучић је рекао да ће држава и наше друштво на то питање дати одговор који су заслужили, а то ће бити много бољи услови рада, веће плате и сигурност.

"Када то урадимо, још нећемо моћи да кажемо да не дугујемо више ништа, али ћемо моћи рећи да смо дуг бар мало смањили", нагласио је он.

До краја године још једно повећање плата

Вучић је најавио да ће држава учинити да омогући до краја године, поред 10 одсто ванредног повећања плата.

"И тих 10 одсто колико смо ванредно повећали плате је тек почетак. Пре краја ове године урадићемо још да будете задвољнији и да не маштате и не чезнете за одласком у иностранство", рекао је Вучић.

"Каже се да је спасити један живот исто као и спасити човечанство, а ви сте спасили читаве светове. Захваљујући вама, ми имамо будућност и овом земљом ходају и ходаће људи. Родитељи имају прилику да имају децу, а деца да имају родитеље. Можемо поново да пунимо школе, а не болнице, да радимо оно што знамо, да се правимо важни и смејемо свакој прошлој невољи. Важно је да је прошла", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је у претходном периоду много тога урађено у нашем здравству, али да још није учињено довољно, те да ће морати да се ради и улаже још више новца.

Рекао је да су епидемиолози, на питање да ли могу да се укину мере, волели да оне трају још бар месец дана да би се осигурали, те додао да је неопходно да се зарађује и бори за опоравак привреде да бисмо могли да градимо нове болнице и дамо веће плате.

Вучић се захвалио се и хигијеничарима

Захвалио се и хигијеничарима у болницама, који су, како је казао, у најтежим условима ризиковали животе, али чистили и чували наше болнице од инфекција и зараза.

Вучић је казао да је његова мала примедба и савет да се не окрећу и не осврћу на оне који ће нешто да добаце, јер не знају колико је медицинском особљу било тешко, с чиме су се суочили, као и да је добро што су све то урадили, како би они могли да се осврћу и добацују.

"Вас јунаке нашег доба нико не може да победи и заборави", подвукао је он.

Најавио је да ће, како му неки не би пребацили да то чини због избора, сачекати Видовдан и онда један део медицинског особља одликовати највишим знамењем државе.

"Хоћу да видите колико поштовање држава придаје вашем раду, вашој љубави према нашем народу и Србији. Бескрајно хвала, поносан сам што смо могли мало да вам помогнемо , а ви јунаци нашег доба уживајте у слави", закључио је он.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић захвалио је свима који су се укључили у рад ковид болница, и свима који су пружили подршку медицинским радницима.

"Да се прилагодимо новим исловима рада, да имамо капацитета, да допремимо нову опрему, да радимо што најбоље знамо - да лечимо болеснике", рекао је Стевановић. Било је, каже, тешко када је требало да се пређе на нови систем рада, да се болнице које су навикле да раде озбиљну хирургију, лече озбиљне туморе, пребаце и да се боре против "обичног" вируса, толико "обичног" да је, како истиче, преокренуо цео свет.

"Свако је имао тренутак када је мислило да је најтеже, али је свакако свима најтеже када смо губили битке за животе сваког појединачног болесника", рекао је Стевановић.

Он је навео да се очекивало да инфектолошка служба буде она која ће примити први удар и помоћи здравственом систему и захвалио свима који су помогли да се инфектолошка служба припреми за оно што најбоље зна - да лечи болеснике.

Пријем је организован у знак захвалности медицинским радницима за допринос и резултате у борби са епидемијом вируса корона у Србији.

Догађају у Палати "Србија" присуствовали и министар здравља Златибор Лончар, чланови Кризног штаба за сузбијање епидемије ковида-19 епидемиолог Предраг Кон и директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић.

Пријему, који је почео извођењем химне "Боже правде", присуствовали су  и директор КЦС Милика Ашанин, директор КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Владимир Ђукић, директор КЦ Ниш Зоран Радовановић и представници осталих ковид болница у Србији.

Прочитајте ОВДЕ како Приштина и Подгорица заједно раде против Србије.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube