Најновије

ВУЧИЋ СЕ ПЛАШИ МАЛЕ ИЗЛАЗНОСТИ! Избори се одлажу за јесен?

Последњих неколико дана је све више прича о томе да ће Александар Вучић одложити изборе.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Разлог за такву одлуку би формално била здравствена ситуација у Србији, али прави разлози су другачији.

На питање да ли очекује одлагање избора, Драган Ђилас председник Странке слободе и правде за каже:

- Тачна је информација да Вучић размишља о одлагању избора. Разлог је страх од мале излазности. Не постоји никаква могућност да излазност буде већа од 40% (2.700.000 гласача). ИПСОС свакодневно ради истраживања да би Вучић проценио до ког процента може да дође са гласачким листићима које ће убацити у кутије.

Одлагањем би, наставља Ђилас, "показао наводну кооперативност Европи, а у ствари продужио причу о поделама у опозицији на теми бојкота. Посебно што није спреман ни за какве промене које би довеле до иоле фер изборних услова".

- Мислим је Вучић ближи одлуци да иде на изборе, али моје мишљење је да би било боље за политичку стабилност да се избори пролонгирају. Опција одлагања избора била је на столу и још увек је тема разматрања код Александра Вучића и његовог блиског окружења. Објективно, темпирано је да се избори одраде до почетка лета и врло вероватно су прилагођавани томе и извештаји стручњака опасности од епидемије, иако саме бројке на то не указују превише. Као да је неко искључио прекидач и нагло прешао на умиривање, на умирујуће поруке, не би ли се грађани убедили да је стање нормално и да се што пре може ићи на изборе. Благо речено, то је усиљено и исфорсирано. Јасно је због чега се Вучићу жури, али, уколико до одлагања дође биће питање колико ће моћи да мотивише грађане на излазак и да ли ће, уз помоћ креативног рачуноводства, моћи да пребаци на проценат излазности - сматра Ђорђе Вукадиновић, и додаје да ће то бити пресудан фактор одлагања.

Вукадиновић каже да, уколико Вучић процени да може да достигне ту бројку онда ће ићи на изборе, независно од постојања здравствене опасности.

- Друга дилема му је одобрење међународне заједнице, али, мора се узети у обзир изјава америчког амбасадора, и да је за брзе изборе негде добио сагласност Америке. Најпроблематичнији јесте осећај да се постојање или непостојање опасности по здравље становништва ставља у конктекст политичке процене. Та ситуација се мења из дана у дан, Вучић није још преломио, јер је излазност проблем - рекао је Вукадиновић.

Свакодневни негативни гласови о изборним условима који стижу из Европе уз папагајско понављање да опозиција треба да учествује на изборима довешће до делимичног оспоравања легитимитета нове владе. То би оставило простор за евентуалне превремене изборе већ 2021. године.

Политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић каже да би једини разлог због ког би Вучић решио да одложи изборе је да би евентуално извукао још некога из опозиције на изборе, како би се бојкоташи разбили и како би евентуално на те одложене изборе (скоро) сви изашли.

- Не верујем да размишља о томе, пре свега због онога што следи након лета, а то су свакако економска криза, враћање питања Косова на дневни ред... Уз то, морало би поново да се уведе ванредно стање или леx специалис који је више пута одбијао. Искрено, не верујем да о томе размишља. А и питање је колико би то било про форме, јер одлагање избора ни опозицији ништа не значи, ако се у међувремену неће озбиљно сести за преговарачки сто и радити на изборним условима. Јер, време за опозицију није важан фактор у погледу избора, већ да се нешто за то време промени. Два или три месеца свакако не значи ништа. Овде је потребна дужа нормализација стања да бисмо говорили о некаквим суштинским променама у изборним условима - рекао је политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић. 

Емануел Макрон ће 27. маја донети одлуку да ли ће други круг локалних избора, који није одржан због епидемије, бити крајем јуна или у јануару 2021. Све процене говоре да Французи ове године неће на изборе.


Прочитајте ОВДЕ како је власт претила медицинским радницима уочи доласка Ане Брнабић.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА