Најновије

НАТО ИСПАЛИО ВАШИНГТОН! Кантримен: Американци омогућили Путину још једну лаку победу на плану јавне дипломатије?!

После изласка из Иранског нуклеарног споразума пре две године, који је током администрације бившег председника Обаме постигло шест светских сила и напуштања Споразума о нуклеарном оружју средњег домета или (ИНФ), администрација председника Доналда Трампа је донела одлуку да се повуче из Споразума о отвореном небу који су, после распада Совјетског Савеза, 1992. преговорима постигли бивши председник Џорџ Буш старији и његов државни секретар Џејмс Бејкер са циљем да се смањи претња од рата праћењем покрета трупа и стационирања нових пројектила и оружја.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Трампова администрација је најновију одлуку донела, због како је наведено, вишеструких кршења Споразума о отвореном небу од стране Русије.

У званичном саопштењу Удружења за контролу наоружања ви наводите да је Споразум о отвореном небу помогао у очувању пост-хладноратовског мира да је омогућавањем потписницама, укључујући САД и Русију, да надлећу територије ненаоружаним осматрачким летелицама помогао у очувању транспарентности и поверења, учврстио стабилност и смањио опасност од конфликта. Колико је опасно напустити овај споразум после тридесет година и шта можемо да очекујемо у светлу те одлуке која ће ступити на снагу одмах, док ће само повлачење бити спроведено за шест месеци?

- Прво треба очекивати да се НАТО савезнице неће придружити САД у повлачењу из овог споразума. Оне су једногласно апеловале на Вашингтон да не предузима овакав корак. Друго, треба очекивати велику пропагандну кампању Москве. Мада су руска кршења овог споразума била непосредни узрок или изговор за америчку акцију, Владимир Путин ће покушати да прогура аргумент да су заправо САД те које систематски спроводе процес демонтирања глобалне архитектуре контроле наоружања. И, треће, наставиће се летови у оквиру Европе, али ће их бити мање, јер су САД обезбеђивале НАТО савезницима најсавременије авионе за ваздушно осматрање. Због тога ће размени обавештајних података медју НАТО савезницама бити нанета штета.

Кингстон Риф, директор одсека за политику за разоружање и смањење претње у Удружењу за контролу наоружања наводи у поменутом саопштењу да постоји јака двостраначка подршка у Конгресу за очувања америчког учешћа у овом споразуму. Како би Конгрес требало да поступи у светлу овог саопштења?

- Ова акција администрације је директно кршење конгресног закона који је одобрен уз подршку републиканаца да Бела кућа мора да обавести Конгрес 120 дана пре него што најави намеру да се повуче из споразума. Она то није учинила. Ово је важан део ширег опасног тренда: да је администрација председника Трампа систематски одбацивала или игнорисала сваки покушај Конгреса да спроведе надзор над извршном граном власти. Председникове тврдње о апсолутној власти и слободи од ограничења која би увео Конгрес значе да Сједињене Државе изгледају као да личе на ‘банана републике’ трећег света. Специфично, када је у питању Споразум отвореног неба, чланови Конгреса не само да би требало да изнесу појединачна саопштења противећи се овој акцији, већ и да одмах одрже претрес и поставе оштрија питања која Бела кућа и Стејт департмент избегавају. Конгрес има и многе друге опције - посебно у оквиру закона о обрамбеном буџету да захтева разматрање ове одлуке.

Медији наводе изјаву Маршала Билингслија, новог специјалног представника за контролу наоружања председника Трампа: “Дођете до тачке када морате да кажете што је много много је. Сједињене Државе не могу да остану потписнице у овом споразуму, ако га Русија некажњено крши”.

Исто тако у медијима су наведени “тајни извештаји Пентагона и америчких обавештајних агенција да Руси ова надлетања изнад Сједињених Држава такодје користе како би саставили мапу критичне америчке инфраструктуре која би могла да буде мета сајбер напада”.

Исто тако Стејт департмент у свом саопштењу наводи:

“У суштини, овај споразум је смишљен тако да обезбеди да све потписнице, без обзира на њихову величину, имају већи ниво транспрентности и медјусобног разумевања и сарадње. Руска имплементација и кршење Споразума о отвореном небу, медјутим, поткопавају његову централну функцију изградње поверења и заправо подстичу неповерење и прете нашој националној безбедности - што чини даље америчко учесће у споразуму неодрживим. Можда ћемо бити вољни”, додаје се у саопштењу Стејт департмента, “да размотримо ову одлуку уколико Русија покаже да се у потпуности придржава споразума који гради поверење. Али без такве промене, наравно од стране Кремља, ми ћемо за шест месеци кренути путем повлачења".

Шта би по вама били конструктивни начини да се реше случајеви непоштовања споразума од стране Москве, уместо да се Вашингтон из њега сасвим повуче?

- У циљу одговора на кршења од стране Москве, САД би требало тесно да сарађују са савезницима како би заједно извршили притисак на Москву, уместо да узрокују отворени јаз у оквиру Северноатланског савеза, као што то ова акција чини. Уместо да Владимиру Путину пруже још једну лаку победу на плану јавне дипоматије, САД би могле да покрену акцију да интензивнијим коришћењем механизама Отвореног неба и натерају Москву да плати већу цену за кршење. Повлачење из несавршених споразума је незрела политика, и није примерена оној врсти лидерства у алијанси коју су САД обезбедјивале.

Овај споразум су потписале 34 државе укључујући балканске земље. Европске земље су саопштиле да жале због америчког повлачења из споразума. Да ли ће ова унилатерална одлука повећати ризик од конфликта у Европи, посебно у Украјини?

- Не постоји непосредни ризик да ће повлачење САД довести до конфликта у Украјини нити на другим местима у Европи. Вредност тог споразума је била у обезбедјењу веће транспарентности и изградње поверења у време кризе. Требало би пак да будемо забринути јер ако додјемо до тачке још једног великог војног потеза Русије у Украјини – имаћемо једну алатку мање да се позабавимо кризом и решимо је.

Маршал Билингсли нови преговарач за контролу наоружања председника Трампа најавио је да ће започети преговоре о свеобухватном споразуму који би обухватио и Русију и Кину и заменио Нови СТАРТ који истиче у фебруару.

Па ипак неки експерти верују да би одлука администрације могла да буде наговештај да ће Сједињене Државе напустити споразум Нови Старт што би довело до нове трке у наоружању? Да ли се слажете са њима?

- Немогуће је знати шта Доналд Трамп намерава да уради у вези с напуштањем Новог СТАРТ-а. Он је пре свега мотивисан опсесијом да поништи све што је постигао његов претходник Барак Обама. Трампову амбицију - да преговара о још већем споразуму у који би били укључени и Русија и Кина је једноставно немогуће реализовати пре истицања Новог СТАРТ-а у фебруару. Забринут сам непријатељским ставом према свим споразумима, што дефинише приступ ове администрације и све више целокупне републиканске странке. Свакако експерти администрације су изнели више аргумената против Новог СТАРТ-а, као и изговора да се он не продужи, него што су признали његове очигледне користи. Ипак оптимистичан сам да ће Нови СТАРТ бити јединствен за Трампов легат: односно да ће представљати случај у коме ће, пошто исцрпи све друге опције коначно учинити праву ствар.

Прочитајте ОВДЕ шта је Џо Бајден поручио Афроамериканцима.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА