Најновије

РАТ МЕЂУ ЕПИДЕМИОЛОЗИМА! Кон се извинио Радовановићу, али и даље тврди да је морало бити уведено ванредно стање

Епидемиолог др Предраг Кон данас се извинио свом професору и колеги др Зорану Радовановићу, ако је употребио грубе речи у полемици на Фејсбуку, али је остао при ставу да је због пандемије Ковида-19 требало увести ванреднo стање, а не ванредну ситуацију како је сматрао Радовановић.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

"Он је мој учитељ, не постоји човек у епидемиологији кога више поштујем. Нисам ушао ни у какаву полемику. Заблуда је настала само око тога да ли је ванредно стање требало да буде уведено или не. Ја му се овом приликом извињавам јавно, ако има потребе за тим", изјавио је Кон.

Кон је указао да су Радовановић и он мишљења сучелили само кад је реч о томе да ли је у Србији требало да буде уведена ванредна ситуација, како тврди Радовановић, или је ванредно стање у датим околностима било једини избор, што је мишљење Кона, шефа Кризног штаба Владе Србије.

Др Кон је указао да би вирус, да није било уведено ванредно стање, ушао у болнице, старачке домове и да бисмо имали минимум 1.000 мртвих.

"Здравствени систем би потпуно пукао, људи би масовно умирали у старачким домовима", истакао је он.

Након што се пре неколико дана у обраћању на Фејсбуку, др Кон осврнуо и на критике упућене њему и Кризном штабу, међу којима је била и она др Радовановића, дошло је до размене мишљења двојице епидемиолога о предузетим мерама.

“Без ванредног стања и могућности директних набавки, на основу читавог мог радног искуства кроз овакве ситуације, могли бисмо да се 'сликамо'. Наћи ће се правници који ће објашњавати… и говорити супротно. Увек се нађу. Говорим о ономе што је живот показао. И онда и сада миљама сам био далеко од спровођења набавки, а и потпуно ми је било свеједно како се спроводе јер су то радили други у складу са законом и овлашћењима. Ту лежи највећа и суштинска заблуда мог пријатеља проф. Зорана Радовановића, која траје преко десет година”, написао је тада Кон.

Потом се огласио и професор Радовановић.

“Десило се оно што није смело да се деси: јавно су се сучелила два епидемиолога. Колега Кон је у свој текст о непријатељима, геноциду и Менгелеу неопрезно уплео мене са мојим наводним заблудама. Целог јучерашњег дана звали су ме из булеварских медија да дам коментар и 'признам' да ли смо Пеца и ја још пријатељи. Одбио сам их све, са једним изузетком. Тако су нам се слике овог јутра нашле на насловној страни. Лично мислим да је стручни део Кризног штаба имао преча посла, пре свега да брани свој кредибилитет угрожен понављаним контрадикторним порукама, дезавуисањем донетих ставова одлукама власти, па накнадним одрицањем од својих ставова итд., али шта је - ту је”, написао је професор Радовановић на Фејсбуку.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Дарија Кисић Тепавчевић ући у нову српску владу.

Извор: ТВ Прва/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА