Најновије

ИСТОРИЈСКЕ РЕЧИ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА: "Умрла је стара Црна Гора, а без ње се муче Црногорци"

„Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати“, изјавио је у емисији „Око“ Радиотелевизије Србије академик Матија Бећковић, поводом 14. годишњице црногорског референдума о независности.

Матија Бећковић (Фото: Јутјуб)

– Црна Гора слави 14 година своје независности, а тако се и понаша – као четрнаестогодишњак. Расправља којим језиком говори, којим писмом пише, којој вери припада. Брат који не верује отима храмове брату који верује. Једна мајка рађа две нације, један језик је наш и њихов – рекао је Бећковић.

Према његовим речима, Црна Гора се уједињавала и разједињавала, присаједињавала и одвајала од Србије, али Србија није у томе учествовала.

– И тај референдум није био за њену независност, него је био референдум против Србије. И од тада, они ту борбу против Србије воде из дана у дан и тако су на крају дошли да Митрополија црногорско-приморска Српске цркве није њихова, него хоће да оснују црногорску цркву. А то највише личи на стихове из „Горског вијенца“ кад су они саградили ону велелепну воденицу, а тек онда сетили се за воду – рекао је Бећковић.

– Црногорско-приморска митрополија је, са својим светињама, оно што је пробудило млади свет, онај за кога смо мислили да је толико индоктриниран и изгубљен и који је ћутао кад су му преименовали језик, кад су му укинули писмо, кад су фалсификовали целу историју, а онда се пробудио кад су му дирнули у њихову цркву, веру, светињу – сматра Бећковић.

Према његовим речима, Црна Гора је ремек дело српске поезије откад је Бранко Радичевић написао „Црна Гора поносито стење, српске круно ти драго камење“.

– Онда је Лаза Костић казао да је то окамењена српска вера, непонижена, сирота… Нема, такорећи ниједног српског песника који је није опевао. Ово је једино време у које се о њој не пева. Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати – каже Бећковић.

Ницовић открио ко стоји иза стварања независне Црне Горе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА