Најновије

КОН ОБЈАВИО: Ако дође до овога, кажњаваћемо оне који не носе маску

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да обавезно ношење маски у Србији постоји као нацрт и да се може увести као обавезно ако дође до погоршања стања.

Епидемиолог Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Кон је за Прву телевизију рекао да Србија није још увела обавезно ношење маски.

– Мада то постоји као нацрт, па у сваком тренутку може да се уведе, ако се погорша стање – рекао је он.

Према његовим речима, битно је да осетљиве групе, попут старијих од 65 година, и хронични болесници, носе маске. Он је рекао да хируршке маске ипак штите од кијања и заразе током разговора.

– Што се тиче заштите у јавном превозу, тржним центрима и кафићима најнижа мера заштите је та. На отвореном простору оне немају смисла – напоменуо је Кон.

Како је казао, живот је наметнуо одређена решења, јер тест ПЦР није могуће набавити у појединим земљама, а нашим држављанима не можемо забранити да дођу у Србију.

– Нама епидемиолозима би најлакше било да сви могу да се тестирају. Ми сада имамо озбиљнији систем заштите него да смо се тестирали. Ми нисмо то пустили отворено као што се доживљава, то подразумева праћење од 14 дана – рекао је он.

Кон је казао да је далеко од тога да нема баш ништа од мера, али после 15. јуна, када се буде отворила Европа, имаћемо дневно око 10.000 људи који долазе на аеродром у Београду.

– У таквим бројкама морамо да направимо систем који може да функционише. Да смо све тестирали, замислите 10.000 људи да су тестирани, то није могло проћи – рекао је он.

Сви колективи су ризични

– Сви колективи су ризична места за пренос заразе. Две трећине откривених заражених у тим колективима немају никаквих тегоба – рекао је Кон и додао да су они тако преносили заразу.

Он је казао да је битно то пратити јер се тако стално спречава ширење вируса.

– Треба поштовати мере, ако не може да се држи дистанца у колективу, онда ношење маски, да ли је то обавезно или не, то зависи од фирме – рекао је Кон.

Сама идеја да кажњавамо све, то није решење, казао је Кон.

– Не можете дозволити да неко уђе у место где постоје посебно осетљиви а да не носе маске – упозорио је он.

Погледајте ОВДЕ снимак који је разбеснео Србију!

 

Извор: Прва

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА