Најновије

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ПАЉЕВИНА У БЕОГРАДУ: Сплавови горе због рата око дроге!? (ВИДЕО)

Недавни пожар на сплаву "Ривер", код хотела "Југославија", поново је покренуо питање ко пали београдске сплавове и да ли се ради о борби навијачких група за превласт у послу с диловањем дроге.

Пожар на сплаву "Цунами" (Фото: Јутјуб)

- Рат навијачких група се у последње време захуктава. Последњи сплав који су запалили као опомену је "Ривер", док локал до њега пре тога нису успели. Тај објекат је био пун гостију, а нападачи су му се пришуњали на чамцу са Молотовљевим коктелима. Срећом, приметило их је обезбеђење сплава и појурило - открива извор.

Он додаје да су нападачи сели у кола и одјурили, али их је полиција убрзо ухапсила, што је, међутим, МУП демантовао.

Криминолог Златко Николић каже да је проблем с овом врстом обезбеђења непостојећа законска регулатива, која послодавцима ни на који начин не забрањује да запосле некога ко има криминални досије или неку мрачну прошлост.

- Обезбеђење на сплавовима подељено је на навијачке групе, односно њихове босове, које тако купују послове. Неко тврди да ту има и нарко-дилера. У ланцу су свакако и власници клубова јер они свакако не би запошљавали такво обезбеђење да су чистих руку - каже Николић.

Додаје да сплавови дођу као сива зона.

- Али оно што је битно јесте да обезбеђење не може да бије госте. То у криминалном свету не постоји. Чак и мафија својим гостима гарантује безбедност. Али код нас се не зна ко је мафија, ко гост - додаје Николић.

У стихији која је избила 20. јануара на Новом Београду изгорела су чак четири сплава "Цунами". Власник је тада тврдио да је имао све потребне дозволе, али да верује да је пожар подметнут јер је добијао претње. У новембру прошле године му је запаљен аутомобил, а починиоци нису пронађени.

Пре три године ватра је прогутала један од најпопуларнијих клубова за ноћне изласке сплав "Фристајлер". У тренутку избијања пожара у овом клубу на води није било гостију, а резултати истраге показали су да је пожар подметнут. Око 20 минута након што је запаљен "Фристајлер" непознате особе бациле су експлозивну направу, највероватније Молотовљев коктел, и на клуб "Тилт", који се налази на другој страни Саве. Полиција је утврдила да су непознате особе чамцем дошле до "Фристајлера" са реке и запалиле сплав, а затим су се превезле на другу обалу и потопиле чамац. Спекулисало се да су ова два случаја повезана јер је исти власник оба клуба.

Није тајна да су многи крвави обрачуни везани управо за примат над обезбеђењем клубова. Ова места су често била попришта пуцњаве, туча, пребијања гостију. Њих најчешће обезбеђују ултимат-фајтери, навијачи, кик-боксери, набилдовани момци, најчешће припадници навијачких и криминалних група.

- Зна се ко то ради, то су уличари, бивши боксери и дилери који за 20-30 евра пристају да се тако понашају, али њих не запошљавају агенције за обезбеђење, већ они којима су потребни, а зна се ко су ти људи. Цео тај свет повезан је са мрачним радњама и тржиштем наркотика - изјавио је својевремено менаџер београдске агенције за приватно обезбеђење који је, наравно, желео да остане анониман.

Он је додао да је потпуно свеједно да ли се ради о криминалним или навијачким групама јер оне држе посао с наркотицима и раде под маском обезбеђења.

Душан Давидовић са Института за криминолошка истраживања рекао је да се зна да су обезбеђења сплавова пунктови на којима се дилује дрога и да се кланови туку за превласт.

- Надам се да ће се тај проблем решити применом Закона о приватном обезбеђењу.

Чињенице

- 2012. испред сплава "Блејвоч" убијен је Иван Цветковић (26), члан обезбеђења. Због убиства је осуђен Марко Куртовић.

- Федор Фримерман, гост сплава "Саунд", пре бијен је на смрт 2013. го дине, а чланови обезбеђења су првостепено осуђени на 30 година затвора.

Молотовљев коктел са чамца на "Фристајлер"

Пре три године ватра је прогутала један од најпопуларнијих клубова за ноћне изласке сплав „Фристајлер“. У тренутку избијања пожара у овом клубу на води није било гостију, а резултатиистраге показали су да је пожар подметнут. Око 20 минута након што је запаљен "Фристајлер" непознате особе бациле су експлозивну направу, највероватније Молотовљев коктел, и на клуб "Тилт", који се налази на другој страни Саве. Полиција је утврдила да су непознате особе чамцем дошле до "Фристајлера" са реке и запалиле сплав, а за тим су се превезле на другу обалу и потопиле чамац. Спекулисало се да су ова дваслучаја повезана јер је исти власник оба клуба.

Прочитајте ОВДЕ   све о велеобрту у Београду.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА