Најновије

ДО ЈУЧЕ БРАЋА, А ДАНАС... Како су после одлуке подгоричких власти планули коментари пуни мржње између братских народа

Стотинама година Црногорци и Срби делили су исти хлеб, певали уз исте гусле, крварили у заједничким биткама. Вековима су се назвали браћом, учили једни од других у науци, култури и спорту, градили однос који им је на бројним пољима доносио победе. А данас, у 21. веку, једни другима желимо „налево круг“, да се „границе никада не отворе“, да идемо „свако на своју страну“.

Литија у Црној Гори (Фото: Јутјуб)

Одлука званичне Црне Горе да, у складу са ситуацијом насталом због пандемије вируса корона, од 1. јуна отвори границу за неколико држава, међу којима није Србија, довела је до оштрих реакција политичара, а све се то пренело на обичан народ.

Испод текстова у којима црногорски премијер објашњава своју одлуку, испод вести да су студенти те земље допутовали у Београд или изјаве председнице Владе Србије, на београдским и подгоричким порталима у кратком року појавили су се бројни коментари у којима се са обе стране са великом страшћу упућују увреде оној другој страни.

Највише мрзиш оног којег си највише волео

Тако је грађанима Србије упућена порука да послушају своју премијерку и остану код куће: „Нијесмо вам се још ужељели. Јавит ћемо вам кад се ужелимо“.

Једни су „препоручили“ Србима да летују у Грчкој, Тунису, Египту, Бугарској: „Сад вас је забољела Црна Гора кад вам је тамо ризично. Пробајте у Хрватску, тамо вас жељно очекују“.

Било је оних који су се осврнули на Први светски рат. Иако су преци аутора поруке вероватно дали живот у рату против Аустро-Угарске, како би помогли српској војсци да се повуче ка Јадранском мору, он је пожелео да се то никада није догодило: „Камо среће ни да на Мојковац гуз*** вам не спасисмо. Све си добро рекла, само не долаз’теее!“.

Да се пламен мржње лако шири, показали су и аутори порука на српским порталима, од оних који су затражили да се сви камиони са робом из Србије хитно зауставе, до других који су поручили да више никада неће ићи на море у Црну Гору, иако су „ишли сваке године“.

Увек је неко други крив

Стара „бољка“ да нам је увек неко други крив, односно да нам узима оно што сматрамо да нам припада, попут места на факултетима и послова, показала се и испод ових текстова.

„Ми треба њима да затворимо границе чим почну предавања на факултетима“, „Налево круг Црногорцима који су дошли у Србију“ или „Браво!!! Тако је и шта ће Срби тамо. Они имају своју браћу Албанце и Хрвате! Таман су се лепо нашли. Свака крпа нађе закрпу“ само су неке од порука које су коментатори са српских портала упућивали до јуче братском народу.

Срећом, нашли су се и разумни, који позивају на смиривање страсти, говорећи да су то само политичке игре и да не треба стварати мржњу: „Пустите политику да воде политичари, ми смо прије свега гостопримљив народ и на осмијех одговарамо осмијехом. Сви нормални људи су увијек били и биће добродошли код нас“.

Историја је лепа и корисна наука, али никако да на овим просторима научимо да ће политичке игре увек постојати, а страдаће искључиво народ. Не морамо да идемо далеко у прошлост. Довољно је сетити се шта се догађало пре само 30 година.

Прочитајте ОВДЕ   каква је то нова битка на Марици.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА