Најновије

ЕРДОГАН ЛОВИ МЛАДОГ ГАДАФИЈА: Пуковников син је као утвара, увек је корак испред Турака и џихадиста!

Турски обавештајци су формирали посебан тим за лов на сина покојног владара Либије, који предводе њихови џихадистички савезници - Калед ал-Шариф и Абдул Хаким ал-Хаџ. Циљ операције је убиство или хапшење Саиф ул-Ислама, који се наводно налази у планинама западне Либије.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Почетком маја су се турски обавештајци са својим либијским сарадницима инфилтрирали у град Зинтан, који се налази 140 километара југозападно од Триполија. Њихову операцију је подржала такозвана Влада националног јединства (ВНЈ).

Ипак, акција није уродила плодом, и нападачи су остали празних шака.

Како наводи либијски активиста Мохамед ал-Абани, син чувеног пуковника је доброг здравља, налази се на сигурном и има врло јако обезбеђење. Он се није појављивао у јавности још од распламсавања рата између Хафтара и ВНЈ.

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са екстремистима.

Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Сараџ и Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Забрањено слетање авиона "Монтенегро ерлајнса" на београдски аеродром! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА