Најновије

"НАША ЈЕ ОБАВЕЗА ДА САЧУВАМО УСПОМЕНУ НА ЖРТВЕ ВОЈНИКА": Обележена 21. годишњица битке на Паштрику

Министар одбране Александар Вулин положио је данас венац код Спомен-чесме страдалима у ратовима 1990. до 1999. године, у Лесковцу поводом обележавања 21. годишњице битке на Паштрику.

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

Венце су положили и припадници ратне команде 549. моторизоване бригаде, учесници битке и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Министар Вулин, након церемоније полагања венаца, подсетио је да су пре 21 годину, Војска Југославије и њена херојска 549. бригада, зауставили и одбили НАТО агресора, недозволивши му притом да копненим путем уђе на нашу територију.

- Пре 21 годину, одиграла се злочиначка НАТО агресија, за коју нико није одговарао и за коју, како изгледа, свет се прави да нико и не треба да одговара. Србија, 21 годину не престаје да подсећа, а 21 годину читав свет покушава да се прави као да се НАТО агресија никада није десила, као да није било злочина, као да није било суверене земље, као да није било комадања територије Србије. Пре 21 годину, 549. бригада је показала зашто је херојска и зашто је део херојског народа, а 21 годину касније, ми не смемо да дозволимо да се заборави - нагласио је министар Вулин.

Ако ми заборавимо, додао је министар одбране, и ако Србија престане да тражи правду, и да се сећа, то ће се поновити, можда неком другом, малом и слободном народу.

- Као што за 549. бригаду, као што за наш народ, као што за све нас, пре 21 годину предаја није била опција, тако и заборав данас није опција - закључио је министар Вулин.

Ратни командант 549. моторизоване бригаде генерал у пензији Божидар Делић истакао је да су борбена дејства на Паштрику најтеже борбе које су вођене током агресије 1999. године.

Говорећи о значају битке на Паштрику и сећању на њене хероје, учесника те битке генерал у пензији Стојан Коњиковац рекао је да учесници борбених дејстава треба да буду поштовани и уважени, како би дали пример младим генерацијама.

- Сведоци смо да се дуго није причало о овим борбама на Кошарама и Паштрику. Последњих година се о томе прича, снимају се филмови, подижу споменици. Треба наставити с том праксом и уважити све, посебно борце који имају здравствених и материјалних проблема - истакао је Коњиковац.

Поручио је да су највећи хероји млади војници, резервисти, добровољци који су, додао је, поднели терет ових борби.

Градоначелник Лесковца рекао је да је подизање споменика посвећеног палим борцима у сукобима и у НАТО агресији од 1990. до 1999. године вечни подсетник на њихову храброст, посвећеност, али и љубав према земљи.

- Наша је обавеза да сачувамо успомену на њих, њихову жртву и жртву њихових најближих. Подигли смо споменик како бисмо бар мало одужили наш вечни дуг према њима, да будемо одважни пред историјом, прецима и будућим поколењима - рекао је Цветановић.

Војска Југославије је на Паштрику бранила територију СРЈ од копнене офанзиве коју су из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу терористи ОВК у сарадњи са Војском Албаније, потпомогнути интензивним бомбардовањем од стране НАТО авијације.

У борбама на Паштрику погинуло је 26 припадника Војске Југославије.

За изузетне резултате у супротстављању агресору и за показано беспрекорно херојство у рату, 549. моторизована бригада је одликована Орденом Народног хероја.

Од 500.000 до милион Срба из иностранства тражило 100 евра! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА