Најновије

ТРАМПОВА ПРЕДВИЂАЊА САТЕРАЛА САД У ЋОШАК: Корона вирус убио више Американаца него ратови у Вијетнаму и Кореји?

У Сједињеним Америчким Државама више од 100.000 људи умрло је од последица коронавируса, чиме су САД постале место са највише жртава од ковида 19.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Број жртава у САД од заразе тако је постао већи него што је погинуло америчких трупа у ратовима у Кореји и Вијетнаму.

Ипак, неки Американци престали су да одржавају социјалну дистанцу током протеклог викенда и јуче, када је обележен Дан сећања, којим се одаје пошта преминулим припадницима америчких оружаних снага.

Према подацима портала Wорлдометерс, потврђених случајева у САД је 1.713.000, а умрла је 100.021 особа. Оздравило је 468.669 људи.

Упркос пандемији, многи Американци нису одустали од традиције да на празник, који се сматра незваничним почетком летње сезоне, похрле на плаже и базене, често кршећи мере социјалног дистанцирања, које су и даље на снази.

Гужве су биле на плажама на Флориди, у Мериленду, Џорџији, Вирџинији и Индијани.

Многи људи су били без маски, а други нису држали растојање једни од других.

У Мисурију, стотине људи је присуствовало забави на базену само неколико дана након што је слична забава у суседном Арканзасу довела до нових случајева коронавируса.

Амерички председник Доналд Трамп је недељама минимизирао претњу коронавируса и занемаривао апеле свог министра здравља да улаже у тестирање сетова и апарата за дисање.

Потом је 13. марта прогласио ванредно стање због пандемије и најавио да ће уложити 50 милијарди долара из државних резерви за борбу против коронавируса.

Већ од почетка Трамп је оптуживао Кину да стоји иза пандемије, а коронавирус је називао "кинеским".

Због контакта са зараженим званичницима, тестиран је два пута и оба пута налаз је био негативан.

Неколико пута је оптужио кинеске власти да нису објавиле истините податке о опасности од коронавируса.

Трамп је 15. априла одлучио да САД привремено престану да финансирају Светску здравствену организацију (СЗО) због њеног "лошег управљања" епидемијом коронавируса.

- Данас сам наредио обуставу финансирања Светске здравствене организације док се спроводи студија која ће испитати улогу СЗО у погрешном управљању и прикривању ширења коронавируса - рекао је на конференцији за новинаре у Белој кући.

Амерички председник недавно је направио гаф на конференцији за новинаре, када је предложио да истраживачи разматрају ефекте дезинфекционих средстава на вирус и гласно се питао могу ли их убризгати у људе.

Већ дан касније Трамп је у разговоу с новинарима у Овалном кабинету у Белој кући тврдио да је његова изјава погрешно интерпретирана: "Ја сам саркастично то питао новинаре попут вас, само да видим шта ц́е се десити".

Упркос том оправдању, у САД је порастао број тровања хемикалијама после те изјаве, а како су навели званичници, људи су детерџентима покушавали да испирају синусе док је једна особа у устима гргљала мешавину избељивача и водице за уста како би убила вирус.

Русија одредила на чију страну стаје у конфликту између САД и Кине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА